Bill Gates, din nou cel mai bogat american. Vezi aici cine a mai intrat în top

Bill Gates este cel mai bogat american pentru cel de-al 17-lea an consecutiv, cu o avere estimată la 54 miliarde de dolari, în urcare cu 4 miliarde, urmat de Warren Buffett şi Larry Ellison, potrivit topului Forbes 400 prezentat miercuri de revista de business.

90 afișări
Imaginea articolului Bill Gates, din nou cel mai bogat american. Vezi aici cine a mai intrat în top

Bill Gates (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai mult de jumătate dintre cei 400 de miliardari americani şi-au crescut averile în ultimul an, în timp ce mai puţin de un sfert şi-au văzut "valoarea" diminuată. În 2009, peste trei sferturi dintre miliardarii din topul Forbes se confruntau cu scăderea averii.

Asemenea lui Bill Gates, şi Warren Buffett a avut un an bun, averea sa urcând cu 5 miliarde de dolari, la 45 miliarde de dolari.

Larry Ellison, fondatorul şi şeful Oracle, are o avere de 27 miliarde de dolari, neschimbată faţă de 2009, potrivit estimărilor, iar pe locul al patrulea în top se găseşte Christy Walton, moştenitoarea fondatorului Walmart Sam Walton, cu 24 miliarde de doalri, în urcare cu 2,5 miliarde.

Primii zece clasaţi în topul Forbes al miliardarilor americani au acumulat în ultimul an 24,9 miliarde de dolari. Acelaşi grup exclusivist pierduse 40 de miliarde de dolari, conform estimărilor din 2009.

Averea totală a celor zece a urcat cu 8%, performanţă mai bună decât a indicelui S&P 500, care a câştigat numai 1% în perioada de referinţă la care s-a raportat Forbes, notează revista.

Miliardarii din topul Forbes 400 au o avere totală estimată la 1.370 miliarde de dolari, faţă de 1.270 miliarde de dolari în 2009.

Averea minimă necesară pentru a pătrunde în top a revenit la un miliard de dolari, după ce coborâse în 2009 la 950 milioane de dolari.

Top 10 nu a înregistrat intrări sau ieşiri, însă fraţii Koch, care controlează connglomeratul industrial Koch Industries, au urcat în clasament, în defavoarea celorlalţi trei membri moştenitori ai averii Walton şi a primarului din New York, Michael Bloomberg, fondatorul grupului Bloomberg, care încheie lista celor mai bogaţi zece americani.

Averea fondatorului Facebook Mark Zuckerberg (26 de ani) aflat în acest an pe locul 35, s-a triplat faţă de 2009, de la 2 miliarde de dolari la aproape 7 miliarde de dolari. Ceilalţi cofondatori ai Facebook, Dustin Moskovitz şi Eduardo Saverin, au intrat în Forbes 400 în acest an cu averi de 1,4 miliarde, respectiv 1,15 miliarde de dolari. Născut cu opt zile înaintea lui Zuckerberg, Moskovitz este cel mai tânăr miliardar din lume, notează Reuters.

Cel mai bătrân magnat de pe listă este David Rockefeller Senior, cu o avere de 2,4 miliarde de dolari la venerabila vârstă de 95 de ani.

William Ford, moştenitorul familiei Ford, a revenit pe listă pentru prima dată din 2005, intrând pe locul 385, cu o avere de un miliard de dolari, după ce acţiunile Ford au crescut cu 50% şi au atins maximul ultimilor 5 ani.

Statul cu cei mai mulţi miliardari, respectiv 83, este California.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici