Biroul Asigurătorilor Auto va avea două metode de calcul al poliţelor RCA pentru şoferii cu risc ridicat

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat procedura privind gestionarea de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a asiguraţilor RCA cu risc ridicat, precizează instituţia într-un comunicat transmis vineri.

521 afișări
Imaginea articolului Biroul Asigurătorilor Auto va avea două metode de calcul al poliţelor RCA pentru şoferii cu risc ridicat

Biroul Asigurătorilor Auto va avea două metode de calcul al poliţelor RCA pentru şoferii cu risc ridicat

Procedura a fost aprobată potrivit prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Potrivit ASF, procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor RCA cu risc ridicat a fost avizată de Adunarea generală a BAAR în data de 26 iulie 2017 şi cuprinde următoarele activităţi care vor fi derulate de BAAR:
- organizarea structurilor BAAR care au atribuţii în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat;
- modul de determinare şi publicare al factorului ,,N”;
- modalitatea de determinare a tarifului de primă propus de BAAR pentru asiguraţii cu risc ridicat;
- modalitatea formulării ofertei de către BAAR, conţinând propunerea de tarif de primă RCA;
- modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei şi alocarea contractului de asigurare unui asigurător RCA.

„BAAR va utiliza în calculul factorului N datele anonimizate, puse la dispoziţie de către ASF, rezultate din procesul de determinare al tarifului de referinţă, asigurându-se astfel coerenţă şi consistenţă între calculul tarifelor de referinţă şi cel privind factorul N”, precizează ASF.

BAAR va utiliza două metode de calcul: prima va lua în considerare primele de risc rezultate pentru fiecare asigurător RCA şi pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifului de referinţă, iar a doua metodă va lua în considerare primele comerciale practicate efectiv de către asigurătorii RCA. „Valoarea factorului N va fi valoarea minimă rezultată în urma aplicării celor două metode”.

De asemenea, „BAAR va determina prima de asigurare pentru asiguraţii cu risc ridicat prin înmulţirea factorului N cu tariful de referinţă, la care se aplică sistemul bonus-malus”.

„BAAR va realiza procesul de alocare a clienţilor cu risc ridicat în funcţie de cotele de piaţă ale asigurătorilor din anul anterior. Alocarea se realizează prin utilizarea unui algoritm de alocare specific. Această procedură a fost publicată pe www.baar.ro”, se mai menţionează în comunicatul ASF.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici