BNR a împrumutat trei bănci cu 1,42 miliarde euro, pentru şapte zile

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni trei bănci cu 6,254 miliarde de lei (1,42 miliarde de euro), pentru o perioadă de şapte zile, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

185 afișări
Imaginea articolului BNR a împrumutat trei bănci cu 1,42 miliarde euro, pentru şapte zile

BNR a împrumutat trei bănci cu 1,42 miliarde euro, pentru şapte zile (Imagine: Cristi Movila/Mediafax foto)

Prin astfel de operaţiuni, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

Săptămâna trecută, banca centrală a împrumutat trei bănci cu 5,849 miliarde de lei (1,33 miliarde de euro), tot pentru o perioadă de şapte zile, la dobânda de politică monetară, de 5,5% pe an.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să reducă cu 0,25 puncte procentuală nivelul ratei dobânzii de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric.

BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo, începând cu 17 octombrie.

Dealerii cred că aceste împrumuturi sunt în continuare angajate fie de bănci care nu pot atrage bani din piaţă, fie de bănci care finanţează la rândul lor Ministerul Finanţelor.

Băncile comerciale parctică luni dobânzi pentru sumele plasate pe termen de o săptămână de 3,75 - 4,25%, uşor mai jos faţă de vineri, când acestea au fost de 3,94 - 4,44%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici