BNR a revizuit prognoza de creştere economică la peste 2% în acest an

BNR a revizuit prognoza de creştere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluţiei exporturilor, a producţiei industriale şi a anului agricol bun, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

406 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit prognoza de creştere economică la peste 2% în acest an

BNR a revizuit prognoza de creştere economică la peste 2% în acest an (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Modelul nostru econometric nu vizează, nu targetează creşterea economică, care este un element ce ne ajută să facem prognozele de inflaţie. Deci nu luaţi prognoza noastră ca fiind cea mai bună", a precizat guvernatorul BNR.

El a arătat că estimarea BNR pe baza datelor existente este una prudentă.

Potrivit lui Isărescu, consumul ridică probleme, la fel ca încasările bugetare, iar creşterea economică este bazată foarte mult pe exporturi.

Astfel, în primul semestrul motorul principal a fost evoluţia producţiei industriale pentru export.

Guvernatorul BNR a arătat că efectele scăderii dobânzii de politică monetară, precum şi alte măsuri care vor fi adoptate de BNR până la finele anului vor avea un efect cu întârziere în economie de minim şase luni.

"Mizăm şi pe un efect psihologic, care să dea mai multă încredere în activitatea economică", a mai spus Isărescu.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătăţit recent prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice în primul semestru şi a unei producţii agricole mai bune.

Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat anterior că estimarea de creştere economică pentru acest an a fost ridicată, în urma discuţiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimând însă pentru sfârşitul anului un avans al PIB peste noua ţintă.

Anterior, FMI şi autorităţile române au estimat o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici