BNR: Politicile fiscale şi dereglementarea pieţelor de energie, principalele riscuri inflaţioniste

Evoluţia politicii fiscale şi a celei a veniturilor pe anul 2017, precum şi ajustările viitoare ale preţurilor administrate sunt incertitudinile şi riscurile asociate inflaţiei din cest an, arată Banca Naţională a României (BNR) într-un comunicat transmis miercuri.

261 afișări
Imaginea articolului BNR: Politicile fiscale şi dereglementarea pieţelor de energie, principalele riscuri inflaţioniste

BNR: Politicile fiscale şi dereglementarea pieţelor de energie, principalele riscuri inflaţioniste

„Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creşterii uşoare a ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în condiţiile menţinerii ei semnificativ sub limita de jos a intervalului de variaţie al ţintei staţionare. Evoluţia este compatibilă cu traiectoria ratei anuale a inflaţiei evidenţiată de cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie 2017”, se arată în comunicatul BNR care argumentează ultimele decizii de politică monetară.

„Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea sunt generate, în principal, din evoluţia politicii fiscale şi a celei a veniturilor pe anul 2017, precum şi din incertitudinile privind ajustările viitoare ale preţurilor administrate – cu precădere cele aferente procesului de dereglementare a pieţei energiei – care pot evolua diferit faţă de evaluările iniţiale”, notează banca centrală.

Pe plan extern, riscurile au ca principale surse incertitudinile legate de creşterea economică şi evoluţia inflaţiei în zona euro, în regiune şi la nivel global, precum şi evoluţiile oscilante ale preţului internaţional al petrolului.

Potrivit BNR, creşterea economică s-a accelerat peste aşteptări în trimestrul IV 2016, dinamica anuală a PIB real ajungând la 4,7% (de la 4,3% în trimestrul III). Ritmul mai rapid de creştere a PIB s-a datorat, în principal, contribuţiei exportului net, în condiţiile dinamicii în uşoară creştere a exporturilor şi în uşoară scădere a importurilor de bunuri şi servicii, cererea internă având un rol secundar. Pe partea ofertei, sectorul serviciilor şi-a consolidat poziţia dominantă la formarea PIB. Pe ansamblul anului 2016, PIB a crescut cu 4,8% – cel mai înalt ritm din ultimii opt ani. Deficitul de cont curent s-a adâncit, până la 2,3% din PIB, de la 1,2% în anul anterior, în principal pe seama deteriorării balanţei comerciale şi a celei a veniturilor primare.

Pentru începutul anului 2017, „datele statistice disponibile relevă menţinerea unei dinamici anuale ridicate a volumului cifrei de afaceri din comerţ şi intensificarea creşterii producţiei industriale, dar şi continuarea declinului activităţii din construcţii. Costurile salariale unitare din industrie s-au majorat, dinamica salarială rămânând net superioară celei consemnate de productivitatea muncii, chiar în condiţiile uşoarei redresări observate la finele anului 2016 şi începutul anului 2017”, menţionează banca centrală.

De asemenea, condiţiile monetare reale şi-au menţinut caracterul stimulativ în trimestrul I 2017. „Creditul acordat sectorului privat şi-a continuat creşterea anuală în luna februarie, prioritar pe seama avansului împrumuturilor noi ale societăţilor nefinanciare. Ponderea în total a creditului în lei s a majorat până la 57,7% (de la un minim de 34,6% în mai 2012), pe fondul continuării evoluţiei divergente a celor două componente (creştere de 13,9% la lei şi scădere de 11,5% la valută în luna februarie). Această evoluţie certifică o mai bună transmisie a politicii monetare, contribuind şi la atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare”, arată BNR.

În aceste condiţii şi pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Consiliul reiterează că „un mix echilibrat de politici macroeconomice şi progresul reformelor structurale sunt esenţiale pentru prezervarea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse pe plan global”.

BNR anunţă că minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul şedinţei de miercuri va fi publicată pe website-ul BNR în data de 12 aprilie 2017, la ora 15.00. Conform calendarului anunţat, următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 mai 2017, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici