Boagiu: CFR plăteşte prea mult pentru electricitate, dar va achita datoriile către furnizori în 2011

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, se declară nemulţumită de preţul la care CFR cumpără energia electrica, dar vrea ca datoriile CFR SA la furnizorii de energie, de 1,98 miliarde lei, să fie achitate până la sfârşitul anului.

206 afișări
Imaginea articolului Boagiu: CFR plăteşte prea mult pentru electricitate, dar va achita datoriile către furnizori în 2011

Boagiu: CFR plăteşte prea mult pentru electricitate, dar va achita datoriile către furnizori în 2011 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Sunt câteva companii foarte bogate de la care CFR cumpără energie la un preţ de trei ori mai mare şi le recomand acestora ca întâi să-şi facă planurile de investiţii şi să înţeleagă că România nu e ţara nimănui. Să nu-şi imagineze că vom ţine captive societăţile ca să-şi facă ei profit", a declarat Boagiu într-o conferinţă de presă.

CFR utilizează energie furnizată de către companiile mari de pe piaţa de profil, precum Enel, CEZ şi Electrica.

Potrivit ministrului, preţul de producţie al energiei este de 146 lei/ MWh, însă furnizorii vând electricitatea cu 476 lei/ MWh.

Din totalul datoriilor, 831 milioane lei reprezintă penalităţi, considerate de ministru nejustificat de mari.

"Acum intrăm în negocieri cu ei pentru penalităţi, care nu mi se par normale. Doar penalităţile reprezintă aproape jumătate din totalul datoriilor. Ei se plâng de datoriile CFR, dar e greu de imaginat că şi-ar dori eliberarea de contractele cu CFR", a spus Boagiu.

Ea a adăugat că anul viitor CFR va încheia noi contracte pentru achiziţia de energie.

Pe de altă parte, Boagiu a mai spus că CFR SA şi-a redus pierderile în primul semestru cu 46% faţă de primele şase luni din 2010, iar CFR Marfă a obţinut o creştere a veniturilor cu 23% şi o majorare a cifrei de afaceri cu 18%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici