Boc: Am încredere că în această vară, spre sfârşitul ei, se vor relua plăţile prin POR

Premierul Emil Boc şi-a manifestat încrederea că Uniunea Europeană va relua, la sfârşitul acestei veri, plăţile prin Programul Operaţional Regional (POR), sistate în România în urma descoperirii unor nereguli.

196 afișări
Imaginea articolului Boc: Am încredere că în această vară, spre sfârşitul ei, se vor relua plăţile prin POR

Boc: Am încredere că în această vară, spre sfârşitul ei, se vor relua plăţile prin POR (Imagine: Alex Chitu/Mediafax Foto)

Întrebat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, după semnarea a două contracte europene pe mediu, care este situaţia plăţilor sistate prin POR, Boc a răspuns că în momentul de faţă se fac verificări, iar după analize, DG Regio, structura europeană care răspunde de POR, va lua decizia reluării acestor plăţi.

"În privinţa Programului Operaţional Regional (POR), unde au fost întrerupte plăţile, în urma discuţiilor cu UE, cu DG Regio, structura care răspunde de POR, în acest moment se fac verificări de către autoritatea naţională în materie, de către autoritatea de management responsabilă de administrarea POR. După prezentarea acestor analize DG Regio se va lua decizia reluării acestor plăţi. Am încredere că în această vară, spre sfârşitul ei, se vor relua plăţile pe POR", a spus Boc.

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) -Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2.

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni.

"În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare", se arăta într-un comunicat al MDRT.

Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici