Boc: Chiar dacă e mai bine decât în 2008, nu suntem imuni la ce se întâmplă în zona euro

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Arad, că mesajul său privind o posibilă nouă criză economică este "precauţie, vigilenţă, dar nu panică" şi că România, deşi stă mai bine decât în 2008 în raport cu criza, nu este "imună" la ce se întâmplă în zona euro şi pe pieţe mondiale.

328 afișări
Imaginea articolului Boc: Chiar dacă e mai bine decât în 2008, nu suntem imuni la ce se întâmplă în zona euro

Boc: Chiar dacă e mai bine decât în 2008, nu suntem imuni la ce se întâmplă în zona euro (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Prezent la Arad pentru a vizita şantierul centurii rutiere în regim de autostradă, premierul Emil Boc a fost întrebat de jurnalişti ce măsuri ia Guvernul pentru a preîntâmpina o eventuală nouă criză mondială, el răspunzând că mesajul său este "precauţie, vigilenţă, dar nu panică".

"Trebuie să fim în continuare extrem de precauţi privind politica bugetară şi fiscală a statului, de a ne încadra în ţintele de deficit asumate cu Comisia Europeană, de a nu face niciun exces bugetar şi de a nu repeta greşelile anului 2008. Dar nu e cazul de panică. România e mai bine pregătită decât în 2008 pentru a face faţă provocărilor economice internaţionale", a spus Boc.

Premierul a adăugat că în 2008 Guvernul Tăriceanu "majora pensii, salarii, creştea numărul de bugetari, cheltuia două miliarde de euro din vânzarea BCR şi lăsa România complet nepregătită în faţa crizei".

"Dar chiar dacă stăm mai bine decât în 2008 în raport cu criza, nu suntem totuşi imuni la ce se întâmplă pe pieţe mondiale şi în special în zona euro, în special privind ce s-ar putea întâmpla în Italia sau Spania", a declarat Emil Boc.

Boc a mai spus că va continua politica de ocupare a posturilor în sectorul bugetar şi reforma companiilor.

"Avem un an electoral în faţă, dar nu avem nici într-un caz un an electoral din punct de vedere al politicilor bugetare şi fiscale. Politica de ajustare bugetară, de continuare a reformelor, merge mai departe indiferent de existenţa sau neexistenţa unui an electoral, pentru că numai aşa România poate să reziste în această competiţie globală", a afirmat Boc.

Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti şi-au accelerat scăderea, într-o piaţă cu lichiditate crescută şi dominată de panică, astfel că la ora 12:00 indicele general, BET-C, era cu 11,02% sub închiderea de luni, iar indicele SIF-urilor şi al acţiunilor Fondului Proprieatea era în cădere cu 13%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici