Boc: Limitatarea prin Constituţie a deficitului şi datoriei publice, necesară împotriva populismului

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că limitarea, prin Constituţie, a deficitului şi a datoriei publice este necesară "pentru a avea o pavăză împotriva oricăror politici populiste de a cumpăra voturi pe bani publici".

193 afișări
Imaginea articolului Boc: Limitatarea prin Constituţie a deficitului şi datoriei publice, necesară împotriva populismului

Boc: Limitatarea prin Constituţie a deficitului şi datoriei publice, necesară împotriva populismului (Imagine: Mediafax Foto)

Premierul a spus, la o dezbatere, că aceste limitări nu reprezintă o noutate în statele europene. "Avem precedentul Germaniei, care a introdus o dispoziţie similară privind echilibrul bugetar în noua sa Constituţie. În Franţa, discuţiile pe această temă sunt avansate. Cred că această regulă este absolut necesar să fie impusă la nivel constituţional", a spus Boc.

Potrivit preşedintelui PDL, criza a arătat cât de vulnerabile pot fi Guvernele şi ţările în faţa populismului, demagogiei şi a politicilor iresponsabile pentru a cumpăra voturi cu bani publici.

"Avem nevoie de o asemenea prevedere pentru a avea o pavăză împotriva oricăror politici populiste de a cumpăra voturi pe bani publici, iar lecţia pe care România a trăit-o în 2008şi experienţa din ultimii doi ani ne demonstrează cât de uşor este să pui ţara în pargul colapsului prin politici economice iresponsabile. Acesta a fost cazul în anul 2008 când, într-un an de maximă creştere economică, România a avut un deficit de minus 5,4 % şi în acest an de maximă creştere economică, ratingul de ţară a scăzut de la Investment Grade la Junk deşi era an de maximă creştere economică. Şi a fost nevoie de doi ani de sacrificii din partea românilor în primul rând şi am să le mulţumesc ori de câte ori o să am ocazia, pentru că fără eforturile lor nu ar fi fost posibil ca România să aibă astăzi stabilitate economică şi să poată spera la o creştere economică sănătoasă", a adăugat premierul.

El a spus că, după doi ani de sacrificii, România se află în perioadă de stabilitate, cu perspectivă de creştere de 1,5-2% anul acesta, de 3-4% anul viitor şi cu un deficit care anul viitor va fi în jur de 3%.

"Acest lucru înseamnă sacrificarea imaginii politicienilor. Pentru a evita ca în viitor România să mai fie expusă unor astfel de derapaje, avem nevoie de această prevedere constituţională", a mai spus Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici