Boc: România nu este în situaţia Greciei, BNR a luat măsuri de protejare a clienţilor băncilor elene

România nu se află în situaţia dificilă a Greciei, deoarece Guvernul a decis acţiuni economice şi sociale "mult mai grele", iar Banca Naţională a României a luat măsuri pentru protejarea cetăţenilor români care sunt clienţi ai băncilor cu capital elen din ţară, a declarat vineri premierul Emil Boc.

674 afișări
Imaginea articolului Boc: România nu este în situaţia Greciei, BNR a luat măsuri de protejare a clienţilor băncilor elene

Boc: România nu este în situaţia Greciei, BNR a luat măsuri de protejare a clienţilor băncilor elene (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am văzut că Banca Naţională ştie ce are de făcut pentru a preveni un impact negativ, iar ca ţară am reuşit măcar să ne ferim de asemenea situaţii negative, aşa cum din nefericire sunt în Grecia, dar am fost nevoiţi să luăm măsuri mai grele", a afirmat Boc.

El a arătat că BNR a luat măsuri şi pentru protejarea cetăţenilor români care sunt clienţi ai băncilor cu capital elen, aflate în România, şi pentru a preveni "orice incident".

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat joi că banca centrală a luat măsuri preventive, de monitorizare atentă a subsidiarelor băncilor elene, care raportează săptămânal situaţiile financiare.

El a arătat că BNR are un plan de reacţie legat de situaţia din Grecia, care cuprinde măsuri aplicate gradual, "într-un dozaj adecvat" în funcţie de fiecare băncă cu capital grecesc din România.

Oficialul băncii centrale a adăugat că băncile elene sunt bine capitalizate în prezent, cu o rată a solvabilităţii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.

Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şi EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se află printre cele mai mari zece bănci din România. În piaţă mai activează trei instituţii de credit mai mici, respectiv Banca Românească (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank şi Emporiki (deţinută de Credit Agricole).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici