Bode: Rata de absorbţie a fondurilor europene prin Ministerul Economiei este de 17%, procent care mă nemulţumeşte

Gradul de absorbţie a fondurilor UE atrase prin Ministerul Economiei este de 17%, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Lucian Bode, adăugând că procentul îl nemulţumeşte şi că va face tot ce va putea pentru a ca numărul beneficiarilor să fie cât mai mare.

318 afișări
Imaginea articolului Bode: Rata de absorbţie a fondurilor europene prin Ministerul Economiei este de 17%, procent care mă nemulţumeşte

Lucian Bode (Imagine: Victor Ciupiuliga/Mediafax Foto)

"Rata absorbţiei efective a fondurilor europene la nivelul celor 5 operaţiuni ale organismului de intermediere pentru IMM este de 17%, procent care mă nemulţumeşte. De aceea, voi face tot ce voi putea astfel ca anul 2012 să reprezinte anul cu cel mai înalt plafon de rambursări către beneficiari de până acum", a declarat Bode la un seminar pe tema IMM-urilor.

El a arătat că în prezent cele mai mari dificultăţi legate de absorbţia fondurilor europene de către IMM-uri sunt achiziţiile publice şi perioadele lungi de evaluare a proiectelor.

"În România, problemele principale la absorbţia fondurilor europene sunt legate de procedurile la achiziţiile publice şi perioada lungă de evaluare a proiectelor, care duc la întârzieri. Preocuparea Guvernului în perioada următoare va fi pentru eliminarea oricăror întârzieri şi respectarea termenelor procedurale. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate cu determinare pentru că avem oameni pregătiţi, modele de eficienţă, pe care trebuie doar să le punem în aplicare", a spus Bode.

El a arătat că până în prezent 1.300 de IMM-uri au primit sprijin de la stat prin programele ministerului dedicate susţinerii sectorului prin subvenţionarea dobânzilor, garantarea creditelor şi finanţări nerambursabile.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat marţi că miniştrii şi şefii de autorităţi de management care nu vor lua măsuri în perioada imediat următoare pentru a accelera ritmul de absorbţie a fondurilor UE şi a elimina problemele din acest proces vor fi demişi.

El a arătat că la şedinţa comitetului interministerial pentru fonduri UE au fost constatate o serie de elemente care "perturbă" procesul de absorbţie, precum viteza lentă de procesare a cererilor de rambursare şi incapacitate managerială în multe situaţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că nu exclude o eventuală candidatură la următoarele alegeri prezidenţiale a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cu susţinerea PDL, însă acesta trebuie mai întâi să reuşească la conducerea Guvernului, principalul criteriu în acest sens fiind absorţia a şase miliarde de euro de la UE, în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici