Bursa a crescut cu 3,6%, pe cel mai ridicat rulaj in ultimele trei săptămâni

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 3,62%, pe cel mai mare rulaj din ultimele trei săptămâni, într-o piaţă unde investitorii au reacţionat vizibil la evoluţia burselor externe ridicând preţurile, în special pentru acţiunile celor cinci SIF, cu până la 9,6%.

75 afișări
Imaginea articolului Bursa a crescut cu 3,6%, pe cel mai ridicat rulaj in ultimele trei săptămâni

Bursa a crescut cu 3,6%, pe cel mai ridicat rulaj in ultimele trei săptămâni (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Investitorii de la BVB au plasat încă de la deschidere ordine de tranzacţionare pentru volume mai mari de acţiuni şi la preţuri în creştere, reacţionând pozitiv la adoptarea unui set de măsuri fără precedent de către liderii europeni pentru soluţionarea crizei datoriilor suverane.

Punctul maxim de creştere al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins chiar la închidere. Piaţa a înregistrat, astfel, cea mai accelerată creştere de după 7 octombrie. La acea dată, indicele general a avansat cu 4,56%.

"Trebuie să avem în vedere că pieţele externe au recuperat deja o bună parte din corecţiile din vară, însă, în contradicţie, pieţele emergente încă sunt jos. Din cauza acestei diferenţe am văzut creşteri mai accelerate pe unele acţiuni de pe piaţa locală. Cred că trebuie să aşteptăm câteva zile să vedem ce se va întâmpla pe pieţele externe după euforia de astăzi şi abia apoi vom avea o imagine a unui trend, inclusiv pe bursa locală. Eu cred că sunt 70% şanse să vedem unele şedinţe de corecţie, pentru că piaţa locală a crescut brusc şi accelerat", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general adjunct al Intercapital Invest, Adrian Lupşan.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a încheiat ziua în creştere cu 4,17%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 4,1% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 6,2%. Acţiunile SIF-urilor au consemnat creşteri cuprinse între 5,7% şi 9,6%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat mai lent, cu 2,71%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a urcat cu 4,95%.

Revenirea bruscă a fost determinată şi de unii investitori care aşteptaseră de mult timp un motiv pentru a reintra la tranzacţionare.

"Creşterile nu sunt mari, potenţialul este mult mai mare. Probabil era mult prea multă tensiune în piaţă. Cred că au fost atât investitori locali, cât şi străini, dar mai ales cei care au ieşit în trecut speriaţi de un default al Greciei şi care acum văd că acest lucru a fost, cel puţin momentan, îndepărtat", a afirmat directorul Departamentului Clienţi al SSIF Broker, Adrian Ceucă

Interesul în creştere al investitorilor s-a reflectat şi în volumul de acţiuni Fondul Proprietatea tranzacţionate, fiind cedate în total titluri reprezentând 0,56% din capitalul social al Fondului. Operaţiunile au cumulat 34,7 milioane lei. Cel mai recent transfer a fost realizat la 0,454 lei, preţ cu 2,71% peste închiderea de miercuri.

Titlurile Fondului au asigurat 62% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 56,3 milioane lei (13 milioane euro).

Rulajul pieţei a fost de peste trei ori mai mare decât cel de miercuri, de 17,3 milioane lei (4 milioane euro). O lichiditate mai mare decât cea de joi a fost înregistrată la 7 octombrie, când operaţiunile au însumat 67,8 milioane lei (15,7 milioane euro).

"Piaţa este făcută acum de speculatori, de cei care îşi permit un grad mai ridicat de risc şi care încearcă să obţină un câştig rapid. Astfel, cred că o bună parte din rulaj a fost asigurat de tranzacţii intra-day (cumpărări urmate de vânzări sau invers - n.r.) realizate de retail (micii investitori -n.r.). Dacă pieţele internaţionale se vor menţine pe această linie ascendentă, probabil că vom vedea o revenire sănătoasă şi pe bursa locală, însoţită de volume mai mari de tranzacţionare. Momentan este greu de făcut o estimare pe termen scurt. Cel mai bine este să vedem ce se va întâmpla pe extern", a afirmat Lupşan.

Creşteri accelerate au consemnat şi acţiunile Erste (11,17%), Banca Transilvania (7,7%) şi OMV Petrom (6,93%). Evoluţia titlurilor Erste a fost determinată în principal de creşterea de pe piaţa de la Viena, unde cotaţia a urcat cu 10,15%.

Banca Transilvania a anunţat joi dimineaţă că a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 106,9 milioane lei (25,4 milioane euro), cu 53% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii costurilor cu provizioanele.

Unii speculatori au continuat să vizeze acţiunile Oltchim (OLT) şi au ridicat preţul pentru a şaptea şedinţă consecutiv cu aproape 15%, limita maximă admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB. În ultimele şapte şedinţe preţul a urcat de 2,6 ori, respectiv de la 0,53 lei la 1,406 lei. Operaţiunile de joi au însumat 702.000 de lei.

Lichiditatea totală a Bursei, de 61,4 milioane lei (14,1 milioane euro), a fost de aproape trei ori mai mare decât cea de miercuri, de 21,6 milioane lei (5 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile cu cumulat 2,6 milioane lei, sumă de peste şapte ori peste rulajul de miercuri, de 354.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 78% de un deal cu 9,51% din acţiunile firmei Toneli Nutrition Titu (COTU) în valoare de 2 milioane lei. Operaţiunea a fost realizată la preţul de 0,67 lei, cu 4,29% sub cea mai recentă cotaţie din piaţa principală. Producătorul de hrană pentru păsări este parte a companiei avicole Toneli, controlată de investitori libanezi.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 6%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau creşteri de cel mult 4,9%.

Apetitul investitorilor pentru risc a fost stimulat de măsurile anticriză adoptate de şefii de stat şi de guvern din zona euro. Aceştia au decis la Bruxelles reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro, creşterea fondului UE de susţinere a statelor aflate în dificultate la 1.000 miliarde euro şi recapitalizarea băncilor europene cu 106 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici