Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut miercuri, din cauza temerilor privind criza din zona euro

Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut miercuri, din cauza temerilor privind extinderea crizei din zona euro către ţările "de bază" din blocul monetar, precum Franţa, debitor cu rating triplu A care se confruntă cu creşterea dobânzilor obligaţiunilor de stat.

388 afișări
Imaginea articolului Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut miercuri, din cauza temerilor privind criza din zona euro

Bursele din Asia şi moneda euro au scăzut miercuri, din cauza temerilor privind criza din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a scăzut cu 2,1%, în timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis miercuri în coborâre cu 0,9%.

Moneda euro a atins minimul ultimelor cinci săptămâni faţă de dolar şi yen, odată cu creşterea aversiunii la risc a investitorilor.

Moneda unică s-a depreciat cu 0,7% faţă de dolar, la 1,3437 dolari pe euro.

Preţul aurului a scăzut cu 1%, la 1.763,39 dolari pe uncie, unii jucători încercând să-şi acopere pierderile pe active riscante lichidând o parte din poziţiile pe aur.

Situaţia politică din Italia şi Grecia, unul dintre principalii factori care determină direcţia pieţelor, este încă neclară, implementarea măsurilor dure de austeritate necesare pentru stoparea extinderii crizei datoriilor de stat fiind încă pusă sub semnul întrebării.

La Roma, premierul desemnat Mario Monti ar trebui să-şi prezinte miercuri cabinetul.

"Este clar că pieţele aşteaptă o întrerupere în circuit, care să reducă presiunile de pe dobânzile obligaţiunilor ţărilor de la periferia zonei euro. Dacă nu va ieşi niciun anunţ în următoarele zile, suspectăm că situaţia s-ar putea agrava foarte rapid", comentează un analist australian.

Randamentul obligaţiunilor Italiei cu maturitatea la zece ani a închis marţi peste pragul critic de 7%, mulţi economişti considerând că datoria ţării devine nesustenabilă la astfel de dobânzi.

Presiunile asupra obligaţiunilor de stat au început în ultimele zile să afecteze notabil şi Franţa. Diferenţa dintre dobânda cerută de investitori pentru a împrumuta Franţa şi randamentul obligaţiunilor de stat germane pe zece ani, titlurile de referinţă în zona euro, urcând luni la 190 puncte de bază, adică 1,9 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei euro.

Băncile franceze sunt cei mai expuşi investitori pe datoria de stat a Italiei, cu deţineri de 416 miliarde de dolari la finele lunii iunie, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale.

Datoria de stat a Italiei se ridică la peste 1.800 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 120% din Produsul Intern Brut al ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici