Bursele europene au deschis miercuri în urcare, salutând decizia lui Berlusconi de a demisiona

Bursele europene au deschis miercuri în urcare, investitorii salutând decizia premierului italian Silvio Berlusconi de a demisiona, în speranţa că retragerea sa va accelera implementarea reformelor necesare pentru a evita intrarea celei de-a treia economii din zona euro în criză.

159 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au deschis miercuri în urcare, salutând decizia lui Berlusconi de a demisiona

Bursele europene au deschis miercuri în urcare, salutând decizia lui Berlusconi de a demisiona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,9% până la ora 8.05 GMT (10.05 ora României), după ce a închis marţi în creştere cu 0,9%.

"Va avea loc o creştere după plecarea lui Berlusconi, dar nu va fi de durată. Nu există nicio garanţie că succesorul său va face o treabă mai bună. Trebuie urmărite randamentele Italiei, pentru moment", comentează un analist francez.

Acţiunile Societe Generale au urcat cu 3,1% în debutul sesiunii, iar titlurile UniCredit s-au apreciat cu 3%.

Pe frontul economic, datele privind inflaţia din China au indicat "răcirea" presiunilor inflaţioniste, calmând temerile că motorul de creştere economică al lumii s-ar putea supraîncălzi.

Preţurile mărfurilor sunt în creştere, sprijinind acţiunile companiilor miniere şi petroliere pe pieţele europene.

Decizia lui Berlusconi de a demisiona a susţinut şi bursele din Asia, care au urcat miercuri cu aproximativ 1%. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în creştere cu 1,15%.

La New York, indicele Dow Jones a închis marţi în urcare cu 0,8%, iar S&P 500 şi Nasdaq Composite au avansat cu 1,2%, în frunte cu acţiunile bancare, datorită speranţelor că demisia lui Berlusconi va împiedica extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici