Camelia Şucu: Agricultura performantă întârzie să apară pentru că stăm la "mila Domnului"

România are un potenţial agricol imens, dar agricultura performantă întârzie să apară pentru că "stăm la mila Domnului", a declarat Camelia Şucu, proprietara Pieţei de Gros Abundia din Bucureşti.

1143 afișări
Imaginea articolului Camelia Şucu: Agricultura performantă întârzie să apară pentru că stăm la "mila Domnului"

Camelia Şucu: Agricultura performantă întârzie să apară pentru că stăm la "mila Domnului" (Imagine: Alex Galmeanu/ Arhiva Mediafax Foto)

"Anul trecut au fost probleme cu seceta. Există o lege promulgată din noiembrie 2015 care prevede alocarea de la bugetul statului, pentru acest an, a 145 mil. euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii. Şase luni s-a stat degeaba. Din păcate, anul acesta este pierdut, cu siguranţă nu se pot vedea măsurile implementate", a spus ea.

În 1989 suprafaţa irigată a României era de 3,2 mil. de hectare, faţa de 145.000 de hectare irigate la sfârşitul anului 2014, lipsa unui sistem eficient de irigare fiind unul din principalele motive pentru rezultatele slabe din producţia agricolă anuală, deoarece agricultură românească este încă prea dependentă de condiţiile meteorologice.

Potrivit Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, doar în jur de 11% din terenurile agricole din România sunt înscrise în cadastru, din 14,6 mil. de hectare cât reprezintă suprafaţa agricolă a României. Până în 2020, România are termen limită să înscrie toate trenurile agricole în cadastru pentru că altfel fermierii riscă să-şi piardă subvenţiile, plăţile urmând să fie efectuate numai pe baza identificării cadastrale a terenurilor.

Bugetul alocat pentru refacerea sistemului de irigaţii s-a triplat în 2016 faţă de anul trecut, ajungând la aproximativ 145 de milioane de euro, bani care până acum au rămas neutilizaţi, potrivit reprezentanţilor Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici