Cât de profitabilă este Liberty Bank, banca georgiană deţinută de Dinu Patriciu

Preluarea Băncii Poporului din Georgia de către Dinu Patriciu s-a dovedit o afacere extrem de profitabilă pentru omul de afaceri român, cu o avere estimată anul trecut de Forbes la 2,2 miliarde de euro.

421 afișări
Imaginea articolului Cât de profitabilă este Liberty Bank, banca georgiană deţinută de Dinu Patriciu

Cât de profitabilă este Liberty Bank, banca georgiană deţinută de Dinu Patriciu (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Devenită Liberty Bank după schimbarea acţionariatului, în septembrie 2009, instituţia a raportat un profit net de 1,8 milioane de lari (GEL) (aproximativ 725.000 de euro) la 31 martie, cu 2.643,7% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului neauditat al băncii, publicat pe pagina de web, scrie gandul.info.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 137,6% în intervalul menţionat, până la 7,2 milioane lari (aproximativ 2,9 milioane euro). Aceste rezultate au fost posibile în condiţiile în care 2,2% din valoarea creditelor noi (realizate după schimbarea acţionariatului) erau neperformante la 31 martie. Cât despre împrumuturile făcute înainte de septembrie 2009, 75,9% din acestea erau neperformante, se arată în raportul băncii.

Liberty Bank are cea mai mare reţea de sucursale din Georgia - 231 de unităţi - şi ocupă locul cinci după active, cu o cotă de piaţă de 5,6%.

"Principalele ţinte rămân neschimbate. Ne concentrăm pe creşterea portofoliului de credite şi pe modernizarea personalului şi a sucursalelor", a declarat Lado Gurgenidze, preşedinte Executiv şi Chief Executive Officer al băncii. Fost premier al Georgiei, Gurgenidze este partenerul de afaceri al lui Patriciu într-un fond de investiţii care a cumpărat fosta Bancă a Poporului.

Aflat pe locul 540 în clasamentul miliardarilor lumii, realizat de Forbes, Dinu Patriciu are afaceri în energie, imobiliare şi retail, domenii în care s-a extins după vânzarea acţiunilor deţinute la Grupul Rompetrol, în 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici