Ce ar însemna pentru România intrarea Greciei în incapacitate de plată şi ieşirea acesteia din zona euro

Criza grecească a adus Uniunea Europeană pe un teren total necunoscut, iar Grecia mai aproape ca niciodată de expulzarea din zona euro, şi de aceea posibilitatea apariţiei şi consecinţele deja celebrului „Grexit“ nu pot fi ignorate. Băncile greceşti sunt printre actorii care au suferit cel mai mult în tragedia greacă, iar defaultul ţării lor sau ieşirea Greciei din zona euro le va scoate cel mai probabil din joc pentru o lungă perioadă de timp.

1916 afișări
Imaginea articolului Ce ar însemna pentru România intrarea Greciei în incapacitate de plată şi ieşirea acesteia din zona euro

Ce ar însemna pentru România intrarea Greciei în incapacitate de plată şi ieşirea acesteia din zona euro (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Băncile greceşti au o cotă pe piaţa din România de 13%. România a exportat de 738 milioane de euro în Grecia anul trecut, iar soldul investiţiilor directe venite în România din Grecia era la sfârşitul anului 2013 de 1,9 miliarde euro.

Reajustarea economiei greceşti după un eventual Grexit forţat va fi atât de violentă (incertitudini, inflaţie, salarii mici şi taxe mari) încât consumul intern din Grecia se va reduce drastic. Aceasta înseamnă o cerere mai mică pentru bunuri şi servicii străine şi veşti rele pentru exportatorii din România. De altfel, orice reajustare va afecta consumul.

Citeşte mai multe despre impactul ieşirii Greciei din zona euro asupra României pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici