CE face concesii statelor care şi-au reformat sistemele de pensii, inclusiv României

Comisia Europeană (CE) va include în pachetul de reformă bugetară la nivelul Uniunii Europene (UE) prevederi favorabile de interpretare a deficitului pentru statele membre care şi-au reformat sistemul de pensii, între care şi România, potrivit unor surse UE, citate de cotidianul Rzeczpospolita.

13 afișări
Imaginea articolului CE face concesii statelor care şi-au reformat sistemele de pensii, inclusiv României

CE face concesii statelor care şi-au reformat sistemele de pensii, inclusiv României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul care conţine aceste prevederi, discutat de CE, va fi prezentat miercuri, notează publicaţia poloneză.

Astfel, contribuţiile de la sistemele publice de pensii la cele administrate privat vor fi incluse în calcularea îndatorării şi deficitului bugetar pentru statele UE, dar vor fi deduse parţial când CE va analiza aplicarea de sancţiuni ţărilor cu deficite mai mari de 3%, a afirmat sursa.

Problema schimbării regulilor de statistică nu poate fi ridicată, întrucât ar necesita aprobarea tuturor celor 27 de state membre, iar Germania se opune. Cancelarul Angela Merkel se teme că orice excepţie ar conduce la o relaxare a regulilor fiscale în UE, notează Rzeczpospolita.

Un grup de nouă state, România, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia, a transmis CE o scrisoare prin care au solicitat schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară, a anunţat, în august cotidianul austriac Wirtschaftsblatt.

Scrisoarea a fost semnată de miniştrii de Finanţe din cele nouă ţări. Comisia a decis o abordare mai permisivă faţă de grupul celor nouă, după ce unele dintre aceste sstate, confruntate cu dificultăţi fiscale majore, au ameninţat cu blocarea reformei bugetare la nivelul UE.

Concesiile vor facilita intrarea în zona euro şi vor îndepărta riscul unei proceduri de deficit excesiv, apreciază cotidianul polonez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici