China a câştigat 5.000 miliarde de dolari din vânzarea în scop imobiliar a terenurilor luate de la ţărani

Autorităţile din China au câştigat în ultimele decenii aproape 5.000 de miliarde de dolari din vânzarea către dezvoltatorii imobiliari a terenurilor preluate de la ţărani, în multe cazuri prin confiscare, a declarat un economist chinez de top în presa locală.

932 afișări
Imaginea articolului China a câştigat 5.000 miliarde de dolari din vânzarea în scop imobiliar a terenurilor luate de la ţărani

China a câştigat 5.000 miliarde de dolari din vânzarea în scop imobiliar a terenurilor luate de la ţărani (Imagine: Shutterstock)

Profiturile din vânzarea de astfel de terenuri depăşesc rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, de circa 3.300 de miliarde de dolari.

În timp ce China trece printr-un proces masiv de urbanizare, confiscările de terenuri au condus la proteste numeroase, îngrijorând Partidul Comunist, care vede corupţia şi tulburările sociale drept ameninţări pentru puterea actuală.

Legea prevede ca reprezentanţii statului să ofere despăgubiri de până la 30 de ori valoarea producţiei terenului, dar în practică plăţile sunt foarte mici sau nu se fac deloc. Terenul preluat astfel de la ţărani este apoi vândut dezvoltatorilor imobiliari la preţuri ridicate.

"Unele agenţii guvernamentale au câştigat circa 30.000 de miliarde de yuani, potrivit estimărilor conservatoare, din diferenţele de preţ din campania de urbanizare a ultimelor decenii", a declarat Wu Jinglian, economist la Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare, o agenţie a executivului chinez.

Suma de circa 30.000 de miliarde de yuani este echivalentă cu 4.800 de miliarde de dolari la cursul actual.

Wu, un fost consilier al lui Zhu Rongji, premier în perioada 1998-2003, a făcut declaraţiile la un forum economic la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit agenţiei chineze Xinhua.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici