China ar putea deveni în acest an cel mai mare exportator mondial

China are şanse mari ca în acest an să devină primul exportator mondial, întrecând Germania, în pofida reducerii activităţii din comerţul internaţional din cauza crizei economice, a declarat ministrul adjunct al Comerţului, Zhong Shan.

24 afișări
Imaginea articolului China ar putea deveni în acest an cel mai mare exportator mondial

China ar putea deveni în acest an cel mai mare exportator mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El anticipează că participarea Chinei la comerţul mondial va depăşi 9% în 2009, faţă de 8,6% anul trecut.

În primul semestru, exporturile chineze de mărfuri le-au depăşit cu puţin pe cele ale Germaniei, a indicat în august Organizaţia Mondială a Comerţului. Exporturile statului asiatic din primele şase luni ale anului s-au cifrat la 521,7 miliarde de dolari, comparativ cu 521,6 miliarde de dolari în cazul Germaniei.

Anul 2009 a fost dificil pentru China, în condiţiile în care comerţul cu alte state a scăzut cu 16%, potrivit estimărilor ministerului de resort.

China se va confrunta, însă, cu o situaţie problematică şi în 2010 în privinţa exporturilor, având în vedere incertitudinile legate de cererea mondială şi stabilitatea cursului de schimb al monedei naţionale, yuanul, a afirmat Shan.

În primele 11 luni ale acestui an, exporturile au scăzut cu 18,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, la 1.070 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici