Chiriţoiu: Decizia finală a instanţei în cazul amenzii petroliştilor, în 2015 sau 2016

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, joi, că o decizie finală a instanţei în ceea ce priveşte amenda aplicată de instituţie, în 2011, companiilor petroliere va fi dată la sfârşitul anului 2015 sau începutul lui 2016.

94 afișări
Imaginea articolului Chiriţoiu: Decizia finală a instanţei în cazul amenzii petroliştilor, în 2015 sau 2016

Consiliul Concurenţei: Decizia finală a instanţei în cazul amenzii petroliştilor, în 2015 sau 2016 (Imagine: Shutterstock)

Consiliul Concurenţei a sancţionat în 2011 companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi care cumulează peste 200 milioane de euro, reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. Companiile au atacat amenzile în instanţă.

Autoritatea de concurenţă a câştigat la Curtea de Apel procesele cu OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol, MOL şi Lukoil, pierzând însă cu ENI.

"Trebuie să vedem motivările Curţii de Apel, iar de obicei durează câteva luni până când instanţa îşi motivează decizia. Din acel moment, cei care au pierdut pot să facă recurs. Partea proastă este că deja termenele pe care ni le dă Înalta Curte sunt pentru 2015. Dacă venim acum cu o cauză, nu primim termen 2014, ci 2015. Deci, aproape sigur în momentul în care vor veni deciziile de la Curtea de Apel Bucureşti recursurile vor fi programate de Înalta Curte pentru 2015. Asta înseamnă că nu vom avea un rezultat final înainte de sfârşitul anului 2015, începutul lui 2016", a spus Chiriţoiu la o conferinţă pe tema concurenţei.

Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

Sancţiunea reprezintă un record pentru România şi singura pe piaţa carburanţilor din UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici