Cinteză, BNR: Sistemul bancar este stabil. Cel puţin în 2012, nu va exista o situaţie pentru crearea unei bănci punte

Sistemul bancar este stabil şi, cel puţin în 2012, nu va exista o situaţie care să necesite crearea unei "bridge bank" (bancă punte), a afirmat sâmbătă la Sinaia directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

214 afișări
Imaginea articolului Cinteză, BNR: Sistemul bancar este stabil. Cel puţin în 2012, nu va exista o situaţie pentru crearea unei bănci punte

BNR (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Am spus şi repet: sistemul este stabil. Dar dacă vă spun lucrul ăsta şi peste trei zile apar probleme într-o bancă, mă mai credeţi? Eu cred că în momentul de faţă orice problemă într-o bancă reprezintă un risc la stablitatea sistemului. Orice bancă în perioada asta de suspiciune şi posibilitatea ca pe baza unor şocuri din afară de a fi afectată poate induce probleme în sistem", a spus Cinteză la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.

El a adăugat că rezolvarea problemei unei bănci presupune rezolvarea tuturor creditorilor băncii.

"Nu există probleme care să ne îngrijoreze, dar dacă, Doamne fereşte, se ajunge la aşa ceva, măsurile trebuie să rezolve toţi creditorii băncii", a arătat Cinteză.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri că înfiinţarea unei bănci-punte sau intrarea Fondului De Garantare a Depozitelor Bancare în acţionariatul unei bănci cu probleme va fi aplicabilă numai pentru instituţiile de credit care prezintă risc pentru stabilitatea financiară.

În prezent, BNR are posibilitatea să instituie administrarea specială asupra unei bănci cu probleme financiare sau să aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de către o altă bancă apreciată ca având o situaţie financiară solidă.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de BNR şi promovat de Ministerul Finanţelor Publice, banca-punte reprezintă o instituţie de credit care se constituie şi funcţionează ca bancă în scopul preluării de active şi pasive ale unei instituţii de credit, în vederea asigurării continuării prestării serviciilor bancare aferente activelor şi pasivelor preluate, urmând să fie vândută ulterior către o terţă parte eligibilă. Banca-punte se constituie şi funcţionează pe o durată de până la doi ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, prin hotărâre a Băncii Naţionale a României, în situaţiile în care persistă riscul unei ameninţări la adresa stabilităţii financiare şi/sau negocierile cu potenţialul achizitor al băncii-punte nu au fost finalizate.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care Banca Naţională a României (BNR) le va putea aplica în cazul în care o instituţie de credit ameninţată de faliment va fi considerată ca având un risc sistemic, adică o eventuală căderea instituţiei de credit va afecta semnificativ şi alte bănci. Înainte de constituirea băncii-punte, BNR are opţiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor în acţionariatul băncii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalţi acţionari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici