Cioloş susţine menţinerea unei politici agricole europene puternice, în caz de criză

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a apărat, luni, menţinerea unei politici agricole europene puternice în viitor pentru susţinerea selectivă în cazul unor crize care ar bulversa funcţionarea normală a pieţelor.

17 afișări
Imaginea articolului Cioloş susţine menţinerea unei politici agricole europene puternice, în caz de criză

Cioloş susţine menţinerea unei politici agricole europene puternice, în caz de criză (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"În situaţia unor crize pe piaţă trebuie să dispunem de instrumentele pentru a interveni, ca să nu regretăm mai târziu lipsa lor. Lipsa unei intervenţii ne-ar putea costa mai mult pe termen mediu şi lung decât o implicare raţională la momentul respectiv. Politica Agricolă Comună a funcţionat decenii ca un instrument cu un grad ridicat de intervenţionism pe nişte pieţe controlate strict, după care s-a trecut la un proces de liberalizare. Acum am găsit calea de mijloc", a spus Cioloş.

Reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) va însemna identificarea de astfel de instrumente pentru intervenţie în situaţii de criză sau pentru anticiparea lor, a afirmat el.

Înainte de prezentarea propunerilor de reformare a PAC, comisarul a lansat, luni, o dezbatere publică, centrată pe rolul agriculturii în societate.

Cioloş a declarat că "într-o situaţie de concurenţă normală, oferta se adaptează cererii, dar în perioade de criză, piaţa nu-şi mai poate juca rolul într-un mod natural şi transparent".

"Această situaţie poate afecta ireversibil unele sectoare ale producţiei agricole, care, în condiţii normale ar putea rezista cu anumite modificări, sau poate duce la dispariţia completă a agriculturii din regiuni întregi. Impactul ar influenţa nu doar capacitatea de producţie a Uniunii Europene, dar şi capacitatea de a menţine locuri de muncă în domenii foarte sensibile", a avertizat oficialul.

Politicile publice au de jucat un rol mai important ca oricând în astfel de situaţii, consideră Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici