CNH, cel mai mare datornic la stat, va continua să funcţioneze

Compania Naţională a Huilei (CNH), cel mai mare datornic la bugetul de stat, va continua să funcţioneze, dar trebuie să fie restructurată şi eficientizată, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu.

92 afișări
Imaginea articolului CNH, cel mai mare datornic la stat, va continua să funcţioneze

CNH, cel mai mare datornic la stat, va continua să funcţioneze (Imagine: Levente Gergely/Mediafax Foto)

Videanu s-a întâlnit vineri, la sediul CNH Petroşani, cu reprezentanţi ai sindicatelor din minerit, cu conducerea companiei dar şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Guvernului în teritoriu, pentru a discuta problemele cu care se confruntă singurul furnizor de huilă energetică din România.

"Concluzia care s-a desprins este aceea că sunt create premisele ca CNH să funcţioneze, dar trebuie să urmărim să funcţioneze în condiţii de eficienţă, dar şi cu măsuri care să asigure suportul social în această zonă. (...) În decursul timpului s-au făcut tot felul de programe, pe hârtie cu guvernarea în zonă, din păcate nu s-au găsit soluţii. Fără a promite ceva, ceea ce vom face este ca procesul de restructurare la CNH, care este un proces care va fi într-o continuă dinamică, să fie unul care să pornească după ce se găsesc soluţii pentru oamenii din zonă. Dar foarte important este că, în momentul de faţă, prin constituirea celor două companii energetice naţionale, sunt create condiţiile ca CNH să aibă perspectivă", a declarat Videanu.

CNH, deţinută de Ministerul Economiei, se va diviza şi o parte din companie va fi inclusă într-una dintre cele două viitoare companii energetice naţionale.

Din CNH vor pleca, la 1 aprilie, 1.600 de mineri, ca parte a unui proces de reorganizare, restructurare şi eficientizare a activităţii.

Videanu susţine însă că autorităţile au în vedere, în perioada următoare, şi angajarea de personal la companie şi efectuarea de investiţii.

Astfel, CNH va atrage, în termen de 3-4 ani, investiţii de circa 80 de milioane de euro, conform ministrului.

"Noua companie energetică are un program investiţional serios în ceea ce înseamnă asigurarea condiţiilor civilizate de muncă, valorificarea gazului de mină în ideea producerii agentului termic şi a energiei electrice care vor reduce în continuare costurile, dar şi programe investiţionale în ceea ce înseamnă consumatorul de cărbune şi mă refer aici la realizarea unui nou grup, de 180 MW, la Paroşeni, care va fi o garanţie a funcţionării CNH în viitor", a spus Videanu.

Videanu a spus că vineri la CNH s-a discutat despre un program investiţional de aproape 21 de milioane de euro în generarea de agent termic şi energie electrică prin utilizarea gazului de mină, iar în ceea ce priveşte complexele mecanizate pentru exploatarea în subteran în acest an se va începe o investiţie estimată la 28 de milioane de euro.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş, i-a propus ministrului ca la viitoarea vizită în Valea Jiului să coboare în subteranul unei exploatări miniere.

"În iunie, când voi reveni, am şi acceptat invitaţia liderului de sindicat Zoltan Lacataş, voi vizita o mină şi atunci vom discuta şi începerea procesului investiţional", a declarat Videanu.

Compania Naţională a Huilei beneficiază de subvenţii şi a fost sub monitorizare în ultimele luni, din cauza datoriilor la bugetul de stat, la solicitarea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"S-a încadrat în obiectivele stabilite, dar e greu să ceri performanţă fără investiţii. De aceea am cerut directorului general (Constantin Jujan - n.r.) şi directorului general de la viitoarea Hidroenergetica (Mihai David - n.r.) ca în iunie să mutăm paleta discuţiei de la problemele sociale la problemele investiţionale pentru a crea sentimentul de încredere care este şi firesc în ceea ce înseamnă dezvoltarea CNH. Sunt multe puncte deficitare, dar ce este important este că găsim soluţii pentru a le rezolva", a mai spus Videanu.

Compania Naţională a Huilei are în subordine şapte unităţi miniere, o staţie de salvare minieră şi o exploatare de preparare a cărbunelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici