Coaliţia pentru Dezvoltarea României vrea noul cadru fiscal aplicat cât mai curând

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) apreciază că forma actuală a Codului Fiscal aduce claritate şi predictibilitate pentru mediul de afaceri şi că este important ca noul cadru fiscal să poată fi aplicat cât mai curând, dar să rămână stabil şi predictibil, cu efecte pe termen lung.

374 afișări
Imaginea articolului Coaliţia pentru Dezvoltarea României vrea noul cadru fiscal aplicat cât mai curând

Coaliţia pentru Dezvoltarea României vrea noul cadru fiscal aplicat cât mai curând (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Considerăm că, în formă actuală, acesta aduce claritate şi predictibilitate pentru mediul de afaceri. Precizăm că implicarea Coaliţiei nu a vizat propuneri de niveluri sau praguri de impozitare, a căror stabilire a ţinut de asumarea răspunderii politice", se arată într-un comunicat al CDR.

Reprezentanţii Coaliţiei consideră importantă aplicarea noului cadrul fiscal cât mai curând, continuând totodată procesul de implementare a propunerilor de modernizare fiscală rămase în curs de aprobare sau promulgare.

"CDR apreciază dorinţa autorităţilor române de a limita extinderea poverii fiscale asupra mediului de afaceri prin adoptarea de măsuri care contribuie la poziţionarea competitivă a României din punct de vedere al fiscalităţii. În acelaşi timp, atragem atenţia că trebuie întreprinse în continuare eforturi pentru menţinerea unui cadru fiscal stabil şi predictibil, astfel încât noile reglementări fiscale să-şi poată dovedi efectele pe termen mediu şi lung", se precizează în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

"Simpla relaxare fiscală, neînsoţită de continuarea procesului de creştere a colectării veniturilor şi de o reaşezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai raţională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluţiilor economice şi sociale viitoare", se arată în cererea şefului statului de reexaminare.

La rândul său, premierul Victor Ponta a catalogat decizia lui Iohannis drept una "pur politică", de blocare a activităţii economice a Guvenului, precizând că această decizie este "luată împotriva intereselor României".

Consilierul prezidenţial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a explicat că noul Cod Fiscal ar fi avut implicaţii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 şi a precizat că Executivul nu a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor, care să garanteze că relaxarea fiscală ar fi una sănătoasă.

Parlamentul se află în vacanţă. Legislativul poate fi convocat în sesiune extraordinară la cererea preşedintelui României, a Biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, potrivit art.66 din Constituţie.

Preşedintele poate respinge o singură dată promulgarea unei legi.

Guvernul vrea ca măsurile din Codul Fiscal să fie aplicate în economie înainte de 1 ianuarie 2016, având ca variante ordonanţe de Guvern sau sesiunea extraordinară a Parlamentului, scenariile urmând să apară după rectificarea bugetară, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici