Colectarea taxelor şi impozitelor va creşte după reformarea ANAF, dar va rămâne sub media UE

Restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) poate duce la o creştere a gradului de colectare a taxelor şi impozitelor cu 5-6% din PIB, ca în cazul Bulgariei, de la 31-32% din PIB în prezent, dar indicatorul tot ar rămâne sub media din UE, potrivit AmCham.

394 afișări
Imaginea articolului Colectarea taxelor şi impozitelor va creşte după reformarea ANAF, dar va rămâne sub media UE

Colectarea taxelor şi impozitelor va creşte după reformarea ANAF, dar va rămâne sub media UE (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"România are în prezent un nivel de colectare de 31-32% din PIB, Bulgaria se îndreaptă spre 35%, în timp ce media europeană este undeva la 39-40%. În urma reformei din sistemul românesc sperăm să ajungem şi noi ca Bulgaria şi să ne apropiem de nivelul din Uniunea Europeană", a declarat, miercuri, Mihaela Mitroi, şeful Comitetului Fiscal din cadrul Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administraţiei financiare finanţat de Banca Mondială, aşa cum urmează să aibă loc şi în România. Programul implementat în Bulgaria a durat circa cinci ani şi a vizat printre altele simplificarea structurii administraţiei fiscale prin reducerea numărului filialelor la cinci unităţi regionale, având ca efect creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor cu 5-6% din PIB.

Mitroi a arătat că şi Polonia derulează un astfel de proiect de modernizare, finanţat parţial de UE cu fonduri nerambursabile de circa 70 milioane euro. Încă în curs de implementare, programul a dus deja la o majorare a colectării cu 1-2% din PIB.

"Sperăm să se obţină şi la noi finanţarea de la Banca Mondială cât mai curând (...). Trebuie să simplificăm cât mai mult sistemul de raportare al contribuabililor, prin introducerea sistemelor electronice de raportare, respectiv apropierea de mediul online", a spus Mitroi.

Ea a arătat că deşi în mediul rural penetrarea internetului este foarte scăzută oraşele mari nu trebuie private de acest sistem informatizat, mai ales că în rural fiscalizarea este destul de redusă.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administraţii financiare urmând să fie concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.

Totodată, premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că ANAF va rămâne sub Ministerul Finanţelor, iar sub autoritatea sa directă se va desfăşura doar coordonarea dintre instituţiile de control ale Finanţelor şi alte structuri, precum SRI, SIE, DGIPI.

"Ideea principală este ca prin schimbările pe care vicepremierul, domnul Chiţoiu, le va promova în Guvern, şi anume un ANAF reorganizat în care Garda Financiară, Controlul Vamal, să nu mai alerge după buticul din colţ, după societatea care-şi plăteşte toate taxele şi tot pe aceea mergem s-o controlăm, ci să meargă la sursa reală a marii evaziuni", le-a spus premierul membrilor Cabinetului.

El a precizat că susţine în totalitate acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici