Comisia Europeană se declară pregătită să-şi modifice propunerea cu privire la fişierul pasagerilor

Comisia Europeană (CE) s-a declarat miercuri pregătită să-şi modifice propunerea de creare a unui Registru european al pasagerilor aerieni - PNR -, cu scopul de a convinge Parlamentul European (PE) să îl adopte, şi va prezenta o "strategie pentru securitate" în mai.

121 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană se declară pregătită să-şi modifice propunerea cu privire la fişierul pasagerilor

Comisia Europeană se declară pregătită să-şi modifice propunerea cu privire la fişierul pasagerilor (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Dacă PE spune că ar trebui să fie efectuate modificări în propunerea CE, atunci noi suntem pregătiţi să deschidem dezbaterea", a declarat într-o conferinţă de presă prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans.

Acest lucru "se aplică mai ales propunerii PNR, dar şi protecţiei datelor. Vreau să văd unde poate Comisia (...) ajuta celelalte instituţii, pentru a se ajunge la un consens", a adăugat el.

Însă Timmermans a avertizat că este necesar să se ţină cont de poziţia statelor membre, care au aprobat propunerea de PNR - Passengers Names Record.

"Baletul este complicat", a recunoscut el. Marea Britanie se opune oricărei moificări a propunerii, a declarat pentru AFP o sursă apropiată negocierilor.

PE blochează adoptarea acestui text din 2011, apreciind că el nu protejează suficient libertăţile individuale şi cerând în prealabil un vot asupra unei propuneri de lege cu privire la protecţia datelor personale în cadrul colaborării justiţie-poliţie. Or statele blochează, la rândul lor, acest proiect de lege, a precizat o sursă comunitară.

Anunţul prim-vicepreşedintelui CE a fost salutat în PE de către grupul liberal, care cerea o modificare a propunerii cu privire la PNR.

Eurodeputata liberală olandeză Sophie In't Veld, foarte activă în acest dosar, în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile a PE, a dat asigurări pentru AFP că nu se opune în mod categoric PNR-ului european, dar solicită garanţii pentru protecţia datelor.

- "Responsabilitatea statelor"

După atentatele de la Paris şi lansarea unei ofensive antijahiste în Europa, statele membre UE îndeamnă cu insistenţă PE să deblocheze PNR-ul european, considerat unul dintre cele mai bune instrumente de luptă împotriva fenomenului prin care tineri europeni se alătură jihadului, în special în Siria şi în Irak.

Timmermans a evocat totodată "posibilitatea consolidării" reglementărilor cu privire la Spaţiul fără frontiere Schengen, "în special a frontierelor externe".

El a subliniat că "responsabilitatea" problemelor de securitate revine statelor. "Atunci când vom putea, le vom susţine, le vom ajuta", a promis el.

Reprezentantul CE a respins ideea că statele nu dispun de mijloace de securitate din cauza politicilor de austeritate. "Statele trebuie să aleagă", a tranşat el.

De asemenea, el a apreciat că este necesar ca UE să înfrunte "imensa provocare" de a le asigura evreilor un viitor în Europa.

CE lucrează la elaborarea unei strategii de securitate anunţate de către preşedintele Jean-Claude Juncker. Însă aceasta nu va fi prezentată înainte de mai, a precizat Frans Timmermans.

"Nu vrem să ne precipităm. Această strategie va fi sinonimă cu speranţa şi perspectiva unui viitor, indiferent că suntem creştini, musulmani sau evrei", a dat el asigurări.

Însă prim-vicepreşedintele CE nu a dezvăluit niciun detaliu, în contextul în care Coordonatorul european al luptei împotriva terorismului Gilles de Kerchove recomandă ca europenii să prezinte o definiţie a combatantului străin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici