Comisia Europeană vrea să monitorizeze modificările destinaţiei terenurilor care pot afecta emisiile poluante

Comisia Europeană vrea ca autorităţile forestiere şi agricole din statele UE să monitorizeze şi să raporteze, din 2013, modificările destinaţiei terenurilor care pot afecta emisiile de gaze cu efect de seră, în cadrul măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

174 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea să monitorizeze modificările destinaţiei terenurilor care pot afecta emisiile poluante

Comisia Europeană vrea să monitorizeze modificările destinaţiei terenurilor care pot afecta emisiile poluante (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Propunerea, care urmează să fie prezentată oficial săptămâna viitoare, nu stabileşte şi obiective ferme de limitare a schimbărilor în utilizarea terenurilor.

Fermierii din Uniunea Europeană şi-au exprimat deja preocupări majore legate de acest plan, în timp ce ecologiştii consideră că este un pas în direcţia bună, în special pentru că nu se bazează pe sistemul european de tranzacţionare a certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon (ETS), în vederea combaterii gazelor cu efect de seră generate de modificarea destinaţiei terenurilor.

Discuţiile din ultimii ani la nivelul UE şi conferinţele internaţionale pe tema schimbărilor climatice nu au adus soluţii de protejare a pădurilor, care absorb emisiile de dioxid de carbon.

UE trebuie să prevină reducerea suprafeţelor împădurite în cadrul angajamentelor asumate în programele Naţiunilor Unite. Totodată, Uniunea are ca obiectiv general reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20%, până în 2020.

Unul dintre principalele instrumente ale UE de combatere a emisiilor poluante ale industriei şi sectorului energetic este ETS şi au avut loc discuţii dacă să se introducă în sistem şi modificarea destinaţiei terenurilor, inclusiv a celor forestiere.

În schimb, proiectul propune ca ţările membre să ţină evidenţa defrişărilor, împăduririlor, managementului pădurilor şi al terenurilor, acţiuni care influenţează emisiile de gaze poluante.

Potrivit CE, statele membre trebuie să prezinte planuri de acţiune pentru limitarea emisiilor, iar Comisia ar putea face recomandări pentru îmbunătăţirea eforturilor naţionale în acest domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici