Companiile din România, pe ultimul loc în UE în privinţa utilizării serviciilor de cloud computing

Serviciile de cloud computing, cu ajutorul cărora utilizatorii de internet pot accesa informaţii şi aplicaţii stocate pe servere externe, sunt folosite de numai 5% dintre companiile din România, cel mai redus procentaj la nivelul UE, unde media de utilizare este de 19%, potrivit Eurostat.

414 afișări
Imaginea articolului Companiile din România, pe ultimul loc în UE în privinţa utilizării serviciilor de cloud computing

Companiile din România, pe ultimul loc în UE în privinţa utilizării serviciilor de cloud computing (Imagine: Shutterstock)

Companiile finlandeze au recurs cel mai mult la servicii de cloud computing în 2014, procentajul firmelor care folosesc servere externe pentru a stoca emailuri, fişiere, baze de date, software şi alte aplicaţii atingând 51%, se arată într-un studiu întocmit de biroul de statistică al Uniunii Europene.

Italia se situează pe locul al treilea, cu un procentaj de utilizare de 40%, urmată de Suedia (39%) şi Danemarca (38%).

La polul opus, firmele româneşti folosesc cel mai puţin servicii de cloud computing (5%), urmate de companiile din Letonia şi Polonia (ambele 6%), Bulgaria, Grecia şi Ungaria (toate 8%).

Cele mai multe dintre companiile din România apelează la clould computing pentru servicii de e-mail (76%), în timp ce serviciile de stocare de fişiere, baze de date şi software sunt folosite de circa 36%-37% dintre firme.

Riscul privind o eventuală breşă de securitate, costurile ridicate, nesiguranţa în privinţa locaţiei serverelor externe, dar şi lipsa de informare sunt printre principalele motive pe care companiile le invocă pentru a nu folosi sau a nu extinde gradul de utilizare al serviciilor de cloud computing.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici