"Conducta de care nu este nevoie". Rusia ar putea renunţa la South Stream

Grupul rus de stat Gazprom ar putea renunţa la construcţia gazoductului South Stream, estimat la 30 miliarde dolari, dacă va încheia un acord cu Ucraina pentru folosirea în comun a conductelor ucrainene, au declarat surse guvernamentale şi din interiorul Gazprom pentru presa rusă, citată de Novinite.

219 afișări
Imaginea articolului "Conducta de care nu este nevoie". Rusia ar putea renunţa la South Stream

"Conducta de care nu este nevoie". Rusia ar putea renunţa la South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un articol sub numele "Conducta de care nu este nevoie", publicaţia rusă Vedomosti scrie că dacă Moscova şi Kiev vor ajunge la un acord pentru înfiinţarea unei companii mixte care să administreze gazoductele din Ucraina, Rusia ar putea renunţa la planurile pentru South Stream.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat luni, pentru Iterfax, că South Stream a avut întotdeauna legătură cu Ucraina. Proiectul a fost creat ca alternativă la reţeaua de conducte a Ucrainei, însă cele două ţări negociază în prezent înfiinţarea unei companii mixte bazate pe sistemul de transport al gazelor din Ucraina.

Ultima rundă de negocieri este programată pentru 15 ianuarie, iar dacă cele două ţări ajung la un acord Moscova va avea trei opţiuni: reducerea capacităţii South Stream, întârzierea construcţiei sau anularea proiectului, potrivit unei surse apropiate Gazprom. Un membru al cabinetului de la Moscova a făcut declaraţii similare.

Rusia a semnat, deja, acorduri interguvernamentale cu Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria pentru construcţia South Stream.

South Stream, considerat concurent al proiectului european Nabucco, urma să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către Europa Centrală şi de Vest pe sub Marea Neagră, evitând tranzitul prin Ucraina, după mai multe dispute legate de preţul gazelor.

Gazprom controlează 50% din proiectul South Stream, Eni Italia are 20%, iar EDF Franţa şi Wintershall Germania câte 15%.

Proiectul Nabucco, început în 2002, vizează construirea unui gazoduct care să aducă în Europa gaze naturale din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, reducând astfel dependenţa UE de gazele importate din Rusia. Nabucco este dezvoltat de un consorţiu la care participă companiile OMV, Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania). Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană, iar investiţia totală este evaluată la opt miliarde de euro.

Gazoductul Nabucco ar avea o capacitate de transport a 31 miliarde metri cubi de gaze pe an din regiunea Caspică la un hub din Austria. Startul lucrărilor de construcţie a fost amânat de consorţiul care dezvoltă proiectul din 2012 în 2013, iar primele livrări de gaze au fost întârziate din 2015 până în 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici