CONFERINŢĂ MEDIAFAX: Deloitte vede reluarea creditării cu rate de creştere de peste 4% în 2016, cele mai mari pe ipotecar

Compania de consultanţă şi audit Deloitte anticipează reluarea creditării în următorii doi ani, cu rate de creştere de peste 4% în 2016, băncile urmând să pună un accent mai mare pe creditele ipotecare, unde ritmul anual ar urma să ajungă peste doi ani la circa 8%.

150 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX: Deloitte vede reluarea creditării cu rate de creştere de peste 4% în 2016, cele mai mari pe ipotecar

Oana Petrescu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Potrivit Oanei Petrescu, partener coorodnator pentru consultanţă în afaceri la Deloitte România, sistemul bancar va reveni pe creştere, după o contracţie de 0,2% a creditelor în acest an, cu un avans al creditării neguvernamentale de 2,3% anul viitor şi 4,3% în 2016.

Partenerul Deloitte a arătat, la "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax la BNR, că în următorii doi ani băncile vor continua să crediteze cu precădere populaţia, unde ritmurile de creştere vor depăşi avansul relativ al împrumuturilor pentru companii. Astfel, soldul creditelor pentru populaţie ar urma să urce cu 2,6% în 2015 şi cu 5,2% peste doi ani, faţă de un rim de creştere a împrumuturilor pentru firme de 2,1% şi 4,1%.

În structura creditelor entru populaţie, băncile se vor concentra pe finanţările cu garanţii ipotecare, unde creşterea estimată va fi de 7,6% anul viitor şi 8% în 2016. Pe de altă parte, creditul de consum se va contracta în sold şi anul viitor, cu 1,1%, după o scădere de 5,1% în acest an, dar şi ca urmare a scoaterii în afara bilanţului a unor împrumutiri neperformante.

Petrescu spune că împrumuturile neperformante vândute sau pentru care s-a recunoscut pierderea nu aduceau oricum venituri şi nu vor impacta în planurile de afaceri ale băncilor. Ea a recunoscut că procesul a fost grăbit de recomandările BNR şi de perspectiva aderării la Uniunea Bancară, dar a explicat că băncile au ţinut în bilanţ unele credite pentru că au crezut şi au sperat într-o revenire mai rapidă a creşterii economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici