CONFERINŢA ZF: Previziunile şefului UniCredit despre numărul băncilor din România în 2019

România ar putea intra în zona euro în 2019 cu 30 de bănci în sistem, chiar jucători diferiţi de cei actuali, situaţia fiind dependentă de scenariul de creştere economică luat în calcul, apreciază CEO-ul UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu, care vede necesar un avans al PIB de minim 5% pe an.

969 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA ZF: Previziunile şefului UniCredit despre numărul băncilor din România în 2019

Răsvan Radu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Pentru 2019, când se estimează că România va intra în zona euro dacă mergem pe un scenariu de creştere economică de 5% anuală, numărul de bănci nu va fi semnificativ diferit faţă de prezent. Va fi mai redus, probabil în jur de 30 de bănci, nu neapărat aceleaşi, dar ca număr nu vor fi diferenţe atât de mari", a declarat Radu miercuri la conferinţa ZF Bankers Summit'14.

El a arătat că situaţia din sectorul bancar va depinde foarte mult de scenariul de creştere economică până la intrarea în zona euro.

Astfel, pe un scenariu de creştere economică de 5%, se va înregistra o creştere a activelor bancare, însă pe un avans PIB de doar 1% activele vor consemna un recul, pe fondul scoaterii creditelor neperformante din bilanţurile băncilor.

"O creştere economică de sub 2% poate fi un scenariu prost pentru România pentru că nu ar permite convergenţa şi nici dezvoltarea economiei şi a pieţei bancare. (...) Nu ştiu dacă vom intra în zona euro în 2019 şi nici la ce curs, dar cred că ar fi bine pentru România să intre în 2019, din punct de vedere strategic, după cum a fost bine să intre în Uniunea Europeană şi după cum ar fi bine să acceadă la uniunea bancară", a concluzionat şeful UniCredit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici