Congresul trebuie să adopte bugetul SUA până la miezul nopţii pentru a evita blocarea executivului

Membrii Congresului american mai au timp până la miezul nopţii (sâmbătă 6:00 ora României) pentru a ajunge la un acord asupra bugetului pe ultimele şase luni ale anului fiscal, care să permită funcţionarea în continuare a executivului.

38 afișări
Imaginea articolului Congresul trebuie să adopte bugetul SUA până la miezul nopţii pentru a evita blocarea executivului

Congresul trebuie să adopte bugetul SUA până la miezul nopţii pentru a evita blocarea executivului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Între serviciile guvernamentale care ar putea fi afectate se află inclusiv Fiscul.

Liderii din Congres ai partidelor Republican şi Democrat au anunţat că nu au ajuns la o înţelegere generală asupra finanţării guvernului pentru ultimele şase luni ale actualului an fiscal, care se încheie la 30 septembrie, şi nu au reuşit să se pună de acord nici măcar asupra contradicţiilor rămase înaintea termenului limită.

Democraţii susţin că cele două părţi nu se înţeleg din cauza cererii Republicanilor de a include într-un acord măsuri de restricţionare a avorturilor, în timp ce Republicanii declară că există încă diferende asupra unor reduceri de cheltuieli în valoare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.

Negociatorii celor două părţi au convenit asupra unor diminuări de cheltuieli cu 38 miliarde de dolari şi singura problemă rămasă ar fi cererea Republicanilor de a elimina fondurile federale pentru organizaţia de planificare familială Planned Parenthood, cel mai mare furnizor de servicii de întrerupere a sarcinii din SUA, a afirmat liderul din Senat al Democraţilor, Harry Reid.

Fără un acord asupra bugetului, banii necesari funcţionării executivului american vor fi epuizaţi vineri, iar agenţii ca Fiscul vor începe o oprire parţială a operaţiunilor.

Lipsa bugetului ar opri activitatea a 800.000 de angajaţi guvernamentali şi ar afecta recuperarea economică, a avertizat preşedinţia americană. Servicii vitale, ca apărarea, ordinea publică, serviciile medicale de urgenţă sau controlul trficului aerian vor continua să funcţioneze.

Criza este primul test important pentru preşedintele Barack Obama, democrat, şi liderii din Congres, după ce Republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentanţilor în alegerile din noiembrie.

Democraţii intenţionează să voteze o extindere a finanţării pentru o săptămână, fără reduceri de cheltuieli, pentru a putea continua negocierile, după ce preşedintele Obama a avertizat că va respinge prin veto prelungirea de o săptămână adoptată de Camera Reprezentanţior, condiţionată însă de diminuarea cheltuielilor cu 12 miliarde de dolari.

Republicanii au avertizat, însă,că în lipsa unei înţelegeri permanente nu vor permite Senatului să voteze o extindere de urgenţă a finanţării, decât dacă aceasta va include reduceri de cheltuieli. Dacă se ajunge la o înţelegere permanentă, Republicanii vor accepta ca Senatul să voteze fonduri pentru câteva zile, la nivelul actual de finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici