Consiliul Concurenţei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 mil.lei

Consiliul Concurenţei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 milioane de lei pentru furnizarea de informaţii inexacte în cadrul investigaţiei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare.

179 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 mil.lei

Consiliul Concurenţei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 mil.lei pentru furnizarea de date inexacte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Informaţiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzacţionare privind depozitele plasate şi atrase, la momentul fixingului, de către băncile participante la stabilirea indicilor de referinţă ROBID/ ROBOR în cursul lunii octombrie 2008", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare în domeniul concurenţei.

Consiliul Concurenţei poate amenda, potrivit legii, agenţii economici cu până la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informaţii inexacte în cadrul investigaţiilor pe care acesta le desfăşoară.

"Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru a sancţiona aceste practici. Furnizarea de informaţii inexacte ne împiedică în desfăşurarea investigaţiilor pe care le avem în derulare", a declarat, în comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Investigaţia Consiliului Concurenţei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare a fost declanşată în octombrie 2008.

În iunie 2009, Chiriţoiu a declarat că instituţia investighează dacă băncile din România s-au înţeles între ele privind stabilirea nivelului dobânzilor.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a reacţionat atunci afirmând că instituţia se înşeală susţinând că băncile s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor, întrucât acesta comportament este generat de un fenomen de piaţă numit "simpatia preţurilor".

La anunţarea investigaţiei, ca urmare a unei autosesizări, autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei susţinea că investigaţia are la bază suspiciuni privind un posibil schimb de informaţii, precum şi "anumite conduite comerciale".

Raiffeisen Bank România este deţinută în proporţie de 99,49% de Raiffeisen International. Grupul Raiffeisen a început să opereze în România în 1997, iar în 2001 a achiziţionat Banca Agricolă.

Profitul net al Raiffeisen Bank a scăzut anul trecut cu mai mult de jumătate, la 74 milioane euro, de la 165 milioane euro în 2008, iar activele au stagnat în jurul valorii de 4,6 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici