Consiliul Concurenţei atenţionează băncile să nu acţioneze concertat privind creditele populaţiei

Consiliul Concurenţei atenţionează membrii Asociaţiei Române a Băncilor că schimbul de informaţii, în special privind costurile creditelor populaţiei, ar putea încălca Legea Concurenţei şi Tratatul UE, dacă va fi urmat de un comportament concertat din partea instituţiilor de credit.

38 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei atenţionează băncile să nu acţioneze concertat privind creditele populaţiei

Consiliul Concurenţei atenţionează băncile să nu acţioneze concertat privind creditele populaţiei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Această atenţionare vine în contextul acţiunii promovate şi susţinute de bănci pentru a modifica prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind contractele de credit pentru consumatori. Este legitim ca membrii asociaţiei să se întâlnească şi să discute, dar în anumite condiţii, schimbul de informaţii sensibile între concurenţi poate avea efecte negative asupra concurenţei şi consumatorilor, deoarece se încalcă principiul potrivit căruia toţi agenţii economici trebuie să-şi stabilească în mod independent politica pe care intenţionează s-o implementeze pe piaţă" a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

TITLURILE ZILEI

Dacă schimbul de informaţii este folosit de competitori pentru a implementa un comportament concertat, practica poate fi sancţionată din perspectiva regulilor de concurenţă naţionale sau comunitare, se menţionează în comunicat.

Potrivit Consiliului, Comisia Europeană şi instanţele comunitare au instrumentat o serie de cazuri de carteluri care s-au bazat, printre altele, pe mecanisme care facilitau schimbul de informaţii.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Băncile au solicitat la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice ordonanţa de urgenţă în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 19 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Totodată, băncile sunt obligate ca până la aceeaşi dată să introducă în contractele de credit cu dobândă variabilă în derulare formule de calcul a dobânzii legate de o referinţă precum EURIBOR sau ROBOR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici