Construcţiile şi comerţul au avut cea mai mare pondere în contracţia economiei de anul trecut

Construcţiile şi comerţul au scăzut anul trecut cu 13,6%, respectiv cu 11,2% faţă de 2008 şi au avut cea mai mare pondere în contracţia economiei de 7,1%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

19 afișări
Imaginea articolului Construcţiile şi comerţul au avut cea mai mare pondere în contracţia economiei de anul trecut

Construcţiile şi comerţul au avut cea mai mare pondere în contracţia economiei de anul trecut (Imagine: Mediafax Foto)

"Scăderea a fost determinată de reducerea volumului valorii adăugate brute din toate sectoarele de activitate şi, în mod deosebit, din comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (-11,2%) şi construcţii (-13,6%), a căror contribuţie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 31,1%", se arată într-un comunicat al INS.

În aceeaşi perioadă, agricultura a scăzut uşor, cu 0,4%, în timp ce industria a înregistrat o reducere a volumului de 4,3%. Impozitele nete pe produs s-au redus cu 12,4%.

Totodată, consumul final total a înregistrat o scădere cu 8,2% anul trecut faţă de 2008, în special din cauza diminuării cu 10,8% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei.

Formarea brută de capital fix (investiţii - n.r.) s-a redus cu 25,3% pe ansamblul anului trecut.

În trimestrul patru al anului trecut, PIB a scăzut, în termeni ajustaţi sezonier, cu 1,5% faţă de trimestrul anterior şi a înregistrat un declin de 6,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

Construcţiile şi activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii şi-au redus semnificativ volumul de activitate, în octombrie-decembrie 2009, faţă de trimestrul patru din anul anterior, cu 15,9%, respectiv cu 12,5%.

Pe de altă parte creşteri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (+0,7%) şi industrie (+4%).

Scăderi ale volumului valorii adăugate brute s-au consemnat şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-9,3%) şi în alte activităţi de servicii (-0,8%).

"Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 12,2%", se arată în comunicatul INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul patru cererea internă a scăzut cu 9,9% comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 25,2% a formării brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 4%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 5,8%, pe fondul reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-13,7%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-14,9%).

Un efect pozitiv subliniat de INS este legat de îmbunătăţirea exportului net, ca urmare a reducerii volumului importurilor (-11,1%) şi creşterii celui al exporturilor (+2,9%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici