Costul angajatorilor cu forţa de muncă a crescut cu aproape 11% anul trecut

Costul angajatorilor cu forţa de muncă a crescut cu aproape 11% anul trecut. Cele mai mari creşteri au fost cele ale companiilor din HoReCa, energie şi comerţ. În HoReCa, costul cu forţa de muncă a crescut cu peste 20% de la an la an, în energie creşterea a fost de mai mult de 15%, potrivit zf.ro.

192 afișări
Imaginea articolului Costul angajatorilor cu forţa de muncă a crescut cu aproape 11% anul trecut

Costul orar cu forţa de muncă a crescut cu aproape 11% în anul 2022 faţă de anul prece­dent, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, lunar, angajatorii au cheltuit în medie 6.426 lei per salariat.

„În 2022, angajatorii români au compensat parţial acest puseu inflaţionist, iar creşterea costului orar cu forţa de muncă este în parametrii creşterii medii a salariilor în economia românească. Merită menţionat că acest indicator poziţionează România printre ţările europene cu un cost limitat al forţei de muncă, mult sub media europeană. Deşi există creştere de la an, România rămâne competitivă din acest punct de vedere, costul orar cu forţa de muncă în zona euro creşte abia cu 2%, dar acest lucru înseamnă şi o putere de cumpărare limitată pentru salariatul român comparativ cu alte ţări europene”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

În plus, ea crede că ce ar trebui totuşi să cercetăm mai îndeaproape, mai ales în contextul actualelor modificări de cadru fiscal, ar fi în ce măsură costurile indirecte nu cresc mai mult decât veniturile efective ce ajung în buzunarul salariatului.

Anul trecut, costul mediu lunar a crescut în toate activităţile economice comparativ cu anul precedent. Cele mai mari creşteri ale costului orar cu forţa de muncă au fost în HoReCa, de mai mult de 20% de la an la an, în energie, de 15,4%, în şi comerţ, de 14,7%.

„Sectoarele HoReCa şi comerţ se luptă din greu să păstreze la lucru salariaţii, au şi nevoi sezoniere destul de importante, recrutează masiv salariaţi non-UE mai scumpi din motive legale. Presiunea pe companii este din ce în ce mai mare şi de aceea, cu toţii am observat că ea se regăseşte implicit în preţul la raft sau la produsele consumate în restaurant. Sectorul energiei este de obicei în topul salariilor din România şi, în plus, s-a regăsit într-un context de piaţă foarte favorabil care a permis creşterea salariilor peste media economiei naţionale”, crede Raluca Pârvu.

O creştere importantă a costului cu forţa de muncă a fost şi în agricultură, silvi­cultură şi pescuit, de 14,4% în 2022 faţă de 2021. La polul opus, cea mai mică creştere a costului orar cu forţa de muncă a fost în sănătate şi asistenţă socială, de circa 1%.

Per total, deşi costul cu forţa de muncă a crescut, numărul total de salariaţi din economia locală a fost de 5,2 mil. de persoane în 2022, în creştere cu 115.200 de persoane faţă de anul precedent.

„Foarte probabil creşterea numărului de salariaţi provine din importul de forţă de muncă, dat fiind faptul că multe centre urbane mari din România nu au practic şomaj, deci nici rezerve de forţă de muncă disponibile. Din păcate, sunt în continuare mari dificultăţi în mobilizarea forţei de muncă din mediul rural, puternic subocu­pată, din motive ce ţin atât de mobilitatea redusă, cât şi de veniturile mici pe care le pot ob­ţine la un angajator în comparaţie cu munca la negru ori economia de subzistenţă.”

Statisticile INS spun că repartizarea salariaţilor pe sectoare economice a arătat că majoritatea s-au regăsit în sectorul terţiar (64,1%), dintre care 43,6% în servicii comerciale, iar 20,5% în servicii sociale. În sectorul secundar, adică în industrie şi construcţii, au lucrat 33,5% dintre angajaţi, iar în cel primar, respectiv agricultură, silvicultură şi piscicultură, numai 2,4%.

În ceea ce priveşte salariile, în 2022 salariul mediu brut a ajuns la 6.126 de lei, adică cel net a fost de 3.801 lei, în creştere cu 11,3% faţă de anul precedent.

Deşi HoReCa a înregistrat cele mai mari creşteri ale costului cu forţa de muncă de la an, câştigurile medii lunare din această industrie au fost cele cu cea mai mare diferenţă faţă de media pe economie. Astfel, salariile din HoReCa au fost cu 43% mai mici faţă de salariul mediu net pe economie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici