Costurile asigurării datoriilor României împotriva riscului de neplată au urcat, după decizia CC

Costul asigurării datoriilor României a urcat uşor atât pentru scadenţa la trei ani, cât şi pentru maturitatea de cinci ani, influenţat de decizia Curţii Constituţionale (CC), care a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern.

37 afișări
Imaginea articolului Costurile asigurării datoriilor României împotriva riscului de neplată au urcat, după decizia CC

Costurile asigurării datoriilor României împotriva riscului de neplată au urcat, după decizia CC (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Astfel, prima de risc (credit default swaps CDS) pentru datoriile României a atins nivelul de 378 puncte de bază (3,78% - n.r.) pentru scadenţa la cinci ani, de la 371 puncte cât era cotată joi, în timp ce pentru scadenţa la trei ani aceasta a urcat de la 352 puncte la 360 puncte.

Prima de risc la cinci ani s-a cotat mai sus în 8 iunie, la 416 puncte, în timp ce pentru scadenţa la trei ani s-a situat la 407 puncte.

CDS-urile măsoară costul asigurării datoriilor faţă de default şi determină totodată randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. În plus, CDS-urile influenţează şi costul finanţării externe de către companii şi bănci.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Decizia de vineri a Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici