Creditarea transfrontalieră consemnează cea mai abruptă scădere de la falimentul Lehman

Băncile au înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut cea mai puternică restrângere a creditării internaţionale către companii, guverne şi alte instituţii de credit de la finele anului 2008, când pieţele erau măturate de furtuna care a urmat falimentului Lehman Brothers.

161 afișări
Imaginea articolului Creditarea transfrontalieră consemnează cea mai abruptă scădere de la falimentul Lehman

Creditarea transfrontalieră consemnează cea mai abruptă scădere de la falimentul Lehman (Imagine: Mediafax Foto)

Băncile din zona euro sunt în frunte, înregistrând cele mai ample scăderi ale creditării transfrontaliere, potrivit datelor prezentate de Banca Reglementelor Internaţionale, preluate de Bloomberg.

Instituţiile de credit şi-au redus activele transfrontaliere cu 799 miliarde de dolari, sau 2,5%, în ultimele trei luni ale anului trecut.

Declinul este cel mai abrupt înregistrat din trimestrul al patrulea al anului 2008, când pieţele interbancare îngheţaseră în urma prăbuşirii Lehman Brothers.

"Declinul a fost determinat în principal de o scădere semnificativă a împrumuturilor interbancare, în urma revărsării crizei datoriilor de stat din zona euro către pieţele de credit. Reducerea a fost mai abruptă în cazul creanţelor transfrontaliere pe entităţi rezidente în zona euro şi poate fi atribuită în principal băncilor din zona euro", se spune în raportul trimestrial al Băncii Reglementelor Internaţionale.

Băncile europene îşi restrâng portofoliile de active în încercarea de a-şi reduce riscul, pentru a se alinia cerinţelor mai stricte de adecvare a capitalului impuse de la jumătatea acestui an, respectiv din 2013, de Autoritatea Bancară Europeană şi Comitetul de Supraveghere Bancară de la Basel.

Băncile din afara Europei au redus totodată creditarea către instituţiile financiare din zona euro, îngrijorare de impactul crizei datoriilor de stat.

Îngheţarea creditului va contribui la impasul economic în care se regăseşte Europa la trei ani de la recesiunea provocată de criza financiară mondială. Politica de austeritate adoptată rând pe rând de guvernele zonei euro în cei doi ani de criză a datoriilor de stat a readus economia zonei euro în pragul recesiunii, evitată la limită în primul trimestru, când PIB-ul uniunii monetare a stagnat.

Creditarea interbancară s-a contractat cu 637 miliarde de dolari la nivel mondial în trimestrul al patrulea, afectate fiind în principal băncile din zona euro, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.

Creanţele transfrontaliere pe bănci din zona euro s-au redus cu 364 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, iar indicatorul Libor-OIS care măsoară reticenţa băncilor de a se credita reciproc a crescut la "niveluri ridicate", potrivit instituţiei.

Italia şi Spania au înregistrat cele mai abrupte contracţii ale finanţării. Creditarea internaţională către Italia a scăzut cu 10%, sau 57 miliarde de dolari, în ultimul trimestru al anului trecut, iar în cazul Spaniei a fost înregistat un declin de 9%, sau 46 miliarde dolari, potrivit raportului.

Băncile şi-au redus expunerea transfrontalieră şi pe Germania, cu 9% sau 104 miliarde de dolari, respectiv Franţa, cu 4% sau 55 miliarde dolari.

Creditarea către entităţi din Grecia s-a cifrat la 96,3 miliarde dolari la finele anului trecut, faţă de 217,2 miliarde dolari la sfârşitul lui 2009.

Sfârşitul perioadei de raportare pentru statistica Băncii Reglementelor Internaţionale precedă restructurarea datoriei de stat a Greciei, ale cărei efecte vor fi măsurate în următorul raport trimestrial al instituţiei.

Din totalul de 96,3 miliarde dolari, 69,4 miliarde reprezintă credite internaţionale către sectorul privat al economiei elene, inclusiv activele subsidiarelor greceşti ale băncilor străine.

Băncile din zona euro au redus creditarea transfrontalieră cu 584 miliarde de dolari în trimestrul analizat. Băncile franceze s-au retras cu 197 miliarde de dolari, predominant din zona activelor denominate în euro, potrivit instituţiei internaţionale.

Creditarea internaţională a băncilor franceze a coborât astfel cu 5,3%, după o contracţie de 7,1% în trimestrul al treilea al anului trecut, cele mai abrupte scăderi din ultimii 12 ani.

Depozitele la Banca Centrală Europeană au crescut la începutul lunii martie la nivelul record de 828 miliarde euro şi totalizau, la sfârşitul lunii mai, 770 miliarde euro. Înainte de falimentul Lehman Brothers, valoarea medie a depozitelor băncilor europene la BCE era de 280 miliarde euro.

Datele Băncii Reglementelor Internaţionale înregistrează tranzacţiile transfrontaliere ale băncilor din statele care raportează către isntituţie. Datele privind creanţele transfrontaliere consolidate ale băncilor, care includ obligaţiuni, împrumuturi şi depozite constituite la alte instituţii de credit, sunt raportate de 30 de ţări, printre care se numără majoritatea economiilor dezvoltate şi unele state emergente.

Creditarea către pieţele emergente a înregistrat de asemenea scăderi în perioada analizată. Activele transfrontaliere ale băncilor străine pe pieţele emergente au coborât cu 75 miliarde dolari, sau 2,4%, în ultimele trei luni ale anului trecut, după o corecţie de 17 miliarde dolari în trimestrul al treilea, primele două trimestre de scădere din ultimii trei ani. Regiunea Asia-Pacific, îndeosebi băncile chineze, şi-au asumat 91% din scăderea creditului transfrontalier către economii emergente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici