Creditorii Ucrainei, în frunte cu Franklin Templeton, se pregătesc pentru negocieri dure cu Kievul

Creditorii Ucrainei, în frunte cu Franklin Templeton, s-au asociat şi au angajat consultanţi, pentru a fi pregătiţi de negocieri dure cu autorităţile de la Kiev care au propus vineri restructurarea drastică a unor datorii externe de 17 miliarde de dolari.

250 afișări
Imaginea articolului Creditorii Ucrainei, în frunte cu Franklin Templeton, se pregătesc pentru negocieri dure cu Kievul

Creditorii Ucrainei, în frunte cu Franklin Templeton, se pregătesc pentru negocieri dure cu Kievul (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unei persoane apropiate situaţiei, divizia de consultanţă a Blackstone a fost angajată de grupul format de creditori care deţin circa 50% din obligaţiunile internaţionale ale Ucrainei, având capacitatea de a permite sau nu restructurarea, relatează Financial Times.

Grupul este condus de compania Franklin Templeton, care este cel mai mare creditor al Ucrainei, fiind deţinătorul unor obligaţiuni de circa 7 miliarde de dolari, majoritatea cumpărate înainte de izbucnirea violenţelor din estul ţării, potrivit unei alte surse.

Blackstone a reprezentat creditorii Greciei în 2012 şi va întâlni din nou Lazard, banca de investiţii care a acordat consultanţă autorităţilor de la Atena şi care acum acţionează în numele guvernului Ucrainean.

Restructurarea face parte din noul plan de susţinere a Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari, condus de Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul ucrainean de Finanţe, Natalie Jaresko, a organizat în această săptămână o conferinţă cu creditorii la care a spus că autorităţile ucrainene doresc reducerea obligaţiilor financiare ale Ucrainei cu 15 miliarde de dolari. Restructurarea ar putea include reducerea dobânzilor, prelungirea scadenţelor, precum şi scăderea nivelului cupoanelor pentru obligaţiunile guvernamentale.

Negocierile ar putea fi dificile. O persoană apropiată situaţiei a spus că grupul format de creditori nu vrea să accepte reducerea directă a datoriilor Ucrainei şi consideră că ţinta restructurării este prea mare.

Rusia ar putea fi o altă problemă. Ucraina datorează Rusiei 3 miliarde de dolari, în urma unei emisiuni de obligaţiuni efectuată în cadrul unui acord de sprijin convenit cu guvernul rus anul trecut. Rusia a indicat deja că nu doreşte restructurarea acestei datorii.

Jaresko a îndemnat Rusia să participe la discuţiile pentru renegocierea datoriilor, dar Moscova poate refuza restructurarea.

Vineri, Ucraina a primit 5 miliarde de dolari de la Fondul Internaţional Monetar, reprezentând prima tranşă dintr-un împrumut de 17,5 miliarde de dolari aprobat miercuri. Acordul, cu o durată de patru ani, va ajuta statul să evite intrarea în incapacitate de plată, în contextul în care economia ucrainiană este grav afectată de conflictele armate cu rebelii pro-ruşi.

Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui să includă sprijin din partea Statelor Unite şi al Uniunii Europene şi economii de 15 miliarde de dolari din restructurarea datoriilor.

Economia Ucrainei va scădea în acest an cu 5,5%, după o contracţie de 6,9% anul trecut, potrivit estimărilor oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici