Croitoru: România îşi va relua creşterea cu o întârziere de 8-12 luni faţă de statele puternice

România a intrat în criză cu o întârziere de un an - un an şi jumătate şi îşi va relua creşterea tot cu un decalaj faţă de statele puternice, dar nu mai mult de 8-12 luni, a declarat, miercuri, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

18 afișări
Imaginea articolului Croitoru: România îşi va relua creşterea cu o întârziere de 8-12 luni faţă de statele puternice

Consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Aşa cum criza a venit pe patru canale, respectiv comerţul, încrederea, cursul de schimb, dar şi finanţarea, tot aşa cred că acestea vor acţiona simetric la revigorare", a explicat, într-o conferinţă de presă, Croitoru.

Pe de altă parte, el nu este sigur în ce măsură factorii ciclici care au provocat criza au redus deficitele la niveluri sustenabile.

"Prima lecţie este că nu capitalismul este de vină pentru criză, ci cei care îl administrează, respectiv politicienii, băncile centrale şi supraveghetorii", a adăugat el.

Consilierul guvernatorului este de părere că aplicarea unei "politici keynesiste", care prevede o implicare mai puterică a statului în economie, este un pas în direcţia greşită.

El a arătat că recurgerea la măsuri keynesiste conduce la pierderea încrederii, aşa cum s-a întâmplat după Al Doilea Război Mondial, dar şi la o inflaţie mai mare, precum în anii '70.

Croitoru a amintit că prosperitatea economiei din ultimele trei decenii s-a datorat pieţelor libere.

Potrivit acestuia, este în natura umană ca oamenii să se comporte iraţional în perioadele de boom al economiei, ca şi cum creşterea ar dura la nesfârşit.

"Concluzia este că va fi o nouă criză, pentru că este în natura umană să se creadă că perioadele prospere nu se încheie niciodată", a mai spus Croitoru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici