CSA: Amenzile pentru lipsa asigurării obligatorii a locuinţei vor putea fi aplicate din august

Primarii vor putea amenda persoanele care nu au încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei începând cu 5 august 2011, potrivit preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

1429 afișări
Imaginea articolului CSA: Amenzile pentru lipsa asigurării obligatorii a locuinţei vor putea fi aplicate din august

CSA: Amenzile pentru lipsa asigurării obligatorii a locuinţei vor putea fi aplicate din august (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte termenul de la care primarii ar putea aplica sancţiuni pentru neîncheierea asigurării prevăzute de Legea nr 260/2008, opinia noastră este că acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineînţeles, dacă Executivul sau Parlamentul vor dori să modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor va sprijini punerea ei în aplicare conform dispoziţiilor acesteia. După doi ani şi jumătate de la publicarea Legii 260/2008 şi după un an de la emiterea primei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor nu se mai poate lua în discuţie «primul an» prevăzut la art.33 din lege, în sensul adăugării lui la termenul de 5 august 2011. Într-o interpretare stricto senso, ar însemna ca acest an să fie adăugat de fiecare dată când s-ar modifica normele emise de CSA şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce ar conduce la amânarea la nesfârşit a aplicării Legii 260/2008", a declarat vineri Toncescu.

Legea stabileşte că obligativitatea încheierii poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren şi indundaţii) devine efectivă la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar în primul an proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor până la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că obligativitatea încheierii poliţei are ca termen limită 15 iulie 2011, interpretând că primul an de aplicare deja a expirat. Prevederile legislative pot fi interpretate însă şi ca permiţând aplicarea de sancţiuni doar după august 2012, întrucât populaţia devine obligată să încheie poliţe abia după adoptarea normelor, publicate în Monitorul Oficial la 6 mai 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici