Cu notarul la bancă pentru refinanţarea creditelor. De ce prevede codul civil noi restricţii la refinanţări

Din această lună, clienţii care vor să-şi refinanţeze creditele trebuie să meargă cu notarul la bancă pentru ca acesta să autentifice scrisoarea de refinanţare, do­cumentul care dovedeşte existenţa datoriei vechi, potrivit prevederilor nou­lui Cod civil.

482 afișări
Imaginea articolului Cu notarul la bancă pentru refinanţarea creditelor. De ce prevede codul civil noi restricţii la refinanţări

Cu notarul la bancă pentru refinanţarea creditelor. De ce prevede codul civil noi restricţii la refinanţări (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Practic, clientul care vrea un credit de refinanţare trebuie să vină cu notarul în agenţia bancară, pentru ca acesta din urmă să certifice faptul că angajaţii băncii care semnează scrisoarea de refinanţare au acest drept. Aceasta înseamnă un cost suplimentar de 30-50 de lei suportat tot de client.

"Am avut câteva cazuri în care Oficiul de Cadastru al Sectorului 3 a refuzat să înscrie ipoteca asupra imobilului adus în garanţie deoarece scrisorile de refinanţare nu erau autentificate de notar. Se acceptă totuşi scrisorile neautentificate emise înainte de 1 octombrie. Re­finanţările nu sunt blocate în acest moment, dar procesul este în­greunat", spune Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance.

Oficiul de Cadastru trebuie să în­scrie în cartea funciară ipoteca de rang II asupra imobilului adus în garanţie, de­oarece în cele mai multe cazuri acesta re­prezintă şi garanţia pentru creditul vechi.

Cele mai multe credite de refinanţare sunt împrumuturi de nevoi personale cu ipotecă sau credite imobiliare.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici