Cursul BNR a coborât la 4,3485 lei/euro, minimul ultimelor trei luni

Moneda naţională a continuat să se aprecieze uşor în prima parte a şedinţei interbancare de miercuri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în scădere cu 0,7 bani, de 4,3485 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din ultimele trei luni.

294 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a coborât la 4,3485 lei/euro, minimul ultimelor trei luni

Cursul BNR a coborât la 4,3485 lei/euro, minimul ultimelor trei luni (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)

Un curs inferior, de 4,3481 lei/euro, a fost publicat de banca centrală pe 21 ianuarie.

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,3555 lei/euro.

Paritatea pentru dolarul american a coborât cu 1,3 bani, la 3,3401 lei/dolar, iar cursul pentru francul elveţian a scăzut de la 3,5661 lei/franc la 3,5316 lei/franc.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

La deschidere, băncile au schimbat euro pentru 4,3500 - 4,3540 lei, cotaţie în uşoară creştere faţă de nivelul de marţi seară, de 4,3480 - 4,3500 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborât sub 4,35 lei/euro, iar dealerii spun investitorii străini au schimbat valută pentru a cumpăra titluri de stat, al căror randamente au coborât la valori minime, situaţie ce a determinat aprecierea leului.

"Ultima licitaţie din aprilie pentru titluri de stat în lei de mâine (joi, n.r) ar trebui să susţină aprecierea monedei locale, însă credem că această mişcare va fi graduală, întrucât va impulsiona probabil temerile legate de intervenţii ale băncii centrale", arată un raport ING Bank trasmis miercuri dimineaţă.

Dobânzile practicate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au urcat de la 1,01 - 1,51% la 3,5 - 4% pe an, odată cu începerea unei noi perioade în care trebuie realizate rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Randamentele la o săptămână se plasează la 3,73 - 4,23% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici