Cursul BNR a scăzut uşor pentru a doua zi consecutiv, la 4,4421 lei/euro

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, la 4,4421 lei/euro, moneda naţională înregistrând a doua zi consecutivă de apreciere, după ce anterior a atins patru recorduri succesive.

182 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a scăzut uşor pentru a doua zi consecutiv, la 4,4421 lei/euro

Cursul BNR a scăzut uşor pentru a doua zi consecutiv, la 4,4421 lei/euro (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Rata de referinţă publicată vineri este cu 0,14 bani sub cea afişată joi, de 4,4435 lei/euro. Nivelul maxim istoric al cursului oficial a fost înregistrat miercuri, de 4,4463 lei/euro.

Turbulenţele de pe scena politică locală de la finalul lunii aprilie, urmate de amplificarea temerilor investitorilor cu privire la soliditatea zonei euro au dus la o depreciere de circa 1,1% a leului în raport cu euro. În acest an, leul a scăzut cu 2,9% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Leul s-a depreciat vineri, însă, faţă de dolarul american, rata de referinţă urcând cu 0,31 bani, la 3,4981 lei/dolar.

În raport cu francul elveţian leul a înregistrat variaţii nesemnificative şi rata de schimb oficială a ajuns de la 3,6998 lei/franc la 3,6997 lei/franc.

La deschiderea şedinţei de vineri, euro a fost cotat la 4,4450 - 4,4460 lei, foarte aprope de cotaţiile de la închiderea sesiunii precedente, de 4,4440 - 4,4460 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat să crească uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. Punctul maxim de creştere a fost înregistrat la scurt timp după ora 12:00, când euro era cotat la 4,4495 lei. În următoarele 30 de minute în piaţă au fost plasate mai multe ordine de vânzare de euro, care au dus cursul până la 4,4435 - 4,4440 lei/euro.

Dealerii spun că ordinele au fost plasate în principal de unele bănci în numele clienţilor, dar nu exclud şi posibile intervenţii indirecte ale BNR prin vânzare de euro, întrucât banca centrală a mai intervenit şi în precedentele şedinţe când rata de schimb atingea nivelul de 4,45 lei/euro.

Totodată, revenirea leului a fost în linie cu recuperarea uşoară consemnată spre mijlocul şedinţei de zlot şi forint, care s-au apreciat cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,2% în raport cu euro.

Pieţele externe sunt afectate de temerile investitorilor privind situaţia din Grecia şi Spania, iar tensiunile au fost amplificate de retrogradarea ratingului Greciei de către Fitch şi a ratingurilor unui număr de 16 bănci spaniole de către Moody's.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au crescut de la 4,71% - 5,21% pe an la 5,13% - 5,63%, ca urmare a intervenţiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale. Astfel, dobânzile au ajuns aproape de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Totodată, vineri au avansat şi randamentele pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 4,76% - 5,26% pe an la 5,05% - 5,55%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici