Dacă România nu are datoria atât de mare ca a Ungariei, de ce avem în continuare nevoie de FMI?

Nu mai devreme de săptămâna trecută, cele mai titrate co­tidiene de business din lume, Financial Times şi The Wall Street Journal, etichetau Ro­mânia ca fiind o "ţară cu probleme", care nu reuşeşte să iasă din cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani.

40 afișări
Imaginea articolului Dacă România nu are datoria atât de mare ca a Ungariei, de ce avem în continuare nevoie de FMI?

Dacă România nu are datoria atât de mare ca a Ungariei, de ce avem în continuare nevoie de FMI? (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Nu aceleaşi cuvinte au fost folosite la adresa Ungariei, care deşi a întrerupt acordul de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), reuşeşte să se finanţeze de pe pieţele internaţionale de capital "cu succes", în timp ce România respinge ofertele pentru obligaţiunile de stat pentru că acestea au un nivel al randamentului considerat inacceptabil.

De ce ţara noastră deşi are o datorie publică de "doar" 23,7% din PIB în 2009, nu reuşeşte să convingă pieţele internaţionale şi se bazează pe sprijinul FMI?
"România încă are nevoie de ajutor de la FMI, situaţia fiind diferită faţă de cea din Ungaria din două motive: în primul rând, este vorba de problema legată de credibilitatea gu­ver­nului. Cabinetul de la Budapesta pare a fi mai credibil decât cel de la Bucureşti pentru că a promis ceva când a fost ales şi deja a imple­men­tat. Pe de altă parte, guvernul român nu a luat măsuri decât împins de la spate.

Citeşte mai multe despre datoria României pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici