Dăianu: Ajustarea fiscală depinde de voinţa politică

Ajustarea fiscală depinde de voinţa politică şi de susţinerea de care se bucură ministrul Finanţelor Florin Cîţu, a precizat marţi Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, la o dezbatere despre alegerile prezidenţiale organizată Camera de Comerţ Româno-Germană.

153 afișări
Imaginea articolului Dăianu: Ajustarea fiscală depinde de voinţa politică

Dăianu: Ajustarea fiscală depinde de voinţa politică

"Nu avem spaţiu fiscal şi angajmentele acestea sunt puţin spus excesive", a spus Dăianu, adăugând: "Eu cred că se va depăşi tinta de 3%, orice inginerie se face, nu se poate. Dar este administrabil deficitul pentru 2019. Marea provocare este 2020, iar anul viitor este important să nu depăşim deficitul din acest an. (…) Deci dacă avem alt calendar (de majorări) intrăm într-o altă logică, de corecţie paşnică a bugetului. Că să nu mai vorbesc că trebuie să umblăm şi la structura bugetului".

Acesta a precizat că bugetul pentru 2020 nu poate fi construit pe afirmaţii politicianiste ambigue precum "vom respecta angajamentele în funcţie de spaţiul fiscal".

"Trebuie să fie evident ce fac. (…) De cum este croit bugetul pe 2020 depind execuţiile bugetare pe anii viitori. Dacă nu avem un buget inteligent anul viitor vom avea mari probleme într-un context international nenorocit în 2021 şi 2022", a notat preşedintele Consiliului Fiscal.

La rândul său, prezent la dezbatere, profesorul de ştiinţe politice Cristian Pârvulescu a notat că alegerile anticipate reprezintă soluţia pentru rezolvarea problemelor fiscal-bugetare evidenţiate de Daniel Dăianu, care a explicat că angajamentele guvernamentale referitoare la majorări de pensii în 2020 şi anii următori pot duce la explozia deficitului. Alegerile anticipate ar putea modifica raporturile de forţe din Parlament şi ar oferi capitalul politic pentru modificarea calendarului de majorări.

"Politicienii trebuie să fie oneşti, să spună uitaţi prin ce am trecut acum 7-8 ani, am crescut taxe şi impozite ca să nu intre ţara asta în şanţ… să spună hai să nu trecem ca atunci printr-o corecţie severă", a adăugat Daniel Dăianu.

El a făcut referire şi la oamenii de afaceri, care spune acesta poartă o responsabilitate majoră în societate.

"Companiile mari fac profit-shifting. Când vorbeşti de schimbarea climatică ai lobby-ul industriei auto la uşă, ştiu asta de când eram europarlamentar. Există o ipocrizie a big-business-ului. Dacă nu se schimbă ne vom înfunda, oamenii vor ieşi în stradă, nu doar în România ci în Europa", a spus Dăianu.

El a adăugat că Comisia Europeană ar putea accepta deficitul de peste 3% pentru acest an dacă primeşte asigurări că anul următor va începe corecţia cheltuielilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici