Dăncilă: Proiectele de interconectare cu statele din Europa de Sud-Est reprezintă un obiectiv prioritar

Premierul Viorica Dăncilă a subliniat, în timpul reuniunii cvadrilaterale România-Bulgaria-Grecia-Serbia, care a avut loc la Salonic miercuri, că avansarea proiectelor de interconectare cu statele din Europa de Sud-Est reprezintă unui dintre obiective prioritare ale României.

181 afișări
Imaginea articolului Dăncilă: Proiectele de interconectare cu statele din Europa de Sud-Est reprezintă un obiectiv prioritar

Dăncilă: Proiectele de interconectare cu statele din Europa de Sud-Est, obiectiv prioritar

„La 4 iulie 2018, Viorica Dăncilă, Prim-ministru al României, a participat, la Salonic, la invitaţia Primului-ministru elen Alexis Tsipras la o nouă reuniune în format cvadrilateral România-Bulgaria-Grecia-Serbia, alături de omologul bulgar Boyko Borisov şi preşedintele R. Serbia, Aleksandar Vucic. Reuniunea a contribuit la consolidarea dialogului la nivel înalt în acest format şi identificarea modalităţilor de cooperare în regiune. Premierul român a subliniat că, în contextul în care România se află în linie dreaptă a pregătirilor pentru preluarea primei Preşedinţii a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, avansarea proiectelor de interconectare cu statele din Europa de Sud-Est, obţinerea de progrese în asigurarea securităţii energetice a regiunii, intensificarea cooperării regionale, precum şi continuarea extinderii cu statele din Balcanii de Vest, reprezintă obiective prioritare pentru România”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte interconectivitatea, accentul a fost pus pe proiectele de infrastructură în domeniul transporturilor, dar şi pe interconectările în domeniul energetic.

„Referitor la proiectele de infrastructură regionale de transport, România a propus constituirea unui Grup de lucru în domeniul transporturilor care va identifica şi stabili proiectele prioritare care vor fi promovate de părţi în format cvadrilateral, trilateral şi bilateral şi, respectiv sursele de finanţare. Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi-a exprimat convingerea că proiectele comune vor stimula comerţul, conexiunile dintre firme şi turismul. Prim-ministrul României a transmis interesul special al ţării noastre pentru avansarea interconectărilor în domeniul energetic cu Serbia şi pentru facilitarea exporturilor româneşti de gaze şi electricitate şi a menţionat importanţa creşterii eforturilor pentru consolidarea securităţii energetice la nivel regional şi european, în special prin diversificarea surselor de aprovizionare şi accelerarea interconectărilor”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

În ceea ce priveşte Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării a cărei preşedinţie va fi preluată de România de la Bulgaria în luna octombrie 2018, prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat că România îşi propune să promoveze valoarea adăugată a acesteia pentru asigurarea dezvoltării economice, a coeziunii sociale şi pentru diminuarea disparităţilor de dezvoltare teritorială la nivelul UE.

„Referindu-se la extinderea Uniunii Europene cu state din Balcanii de Vest, a precizat că România, ca parte a Trio-ului de Preşedinţii alcătuit din Bulgaria, Austria şi ţara noastră, doreşte continuarea colaborării strânse cu statele din această regiune. A reiterat, şi cu această ocazie, sprijinul constant şi solid al României pentru procesul de negocieri al Serbiei pentru aderarea la UE. Înaltul oficial român a subliniat totodată că Guvernul de la Bucureşti urmăreşte construirea unei regiuni mai bine integrate, care să includă statele din Balcani, ca premisă pentru o creştere durabilă în regiune. Prim-ministrul României a susţinut în cadrul reuniunii de la Salonic necesitatea unei acţiuni în vederea stabilizării regionale care să combată factorii care facilitează fenomenele radicalizării şi extremismului violent, cu implicarea societăţii civile şi a autorităţilor locale şi centrale. De asemenea, a adus în discuţie securitatea frontierelor, subliniind, în context, importanţa cooperării regionale şi bilaterale în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi criminalităţii organizate”, mai menţionează comunicatul.

În ceea ce priveşte migraţia, înalţii oficiali reuniţi la Salonic au subliniat, potrivit sursei citate, că această temă rămâne o prioritate pe agenda UE, după cum au dovedit-o şi discuţiile de la cea mai recentă reuniune a Consiliului European (28-29 iunie 2018). Aceştia au subliniat că este necesară continuarea eforturilor în scopul identificării modalităţilor optime de acţiune pentru garantarea unei abordări cuprinzătoare eficiente a migraţiei.

„Prim-ministrul României a precizat că România contează pe angajamentul continuu al statelor din regiune, inclusiv al Serbiei, în gestionarea provocărilor determinate de fenomenul migraţiei şi pentru evitarea promovării de măsuri care să se transforme într-un pull factor pentru regiune, în beneficiul tuturor, state membre şi state partenere. Referitor la revizuirea Sistemului European Comun de Azil (SECA), Viorica Dăncilă a apreciat eforturile depuse de Preşedinţia bulgară a Consiliului pentru atingerea unui compromis pe propunerea Dublin, dar şi dezvoltările înregistrate pe celelalte instrumente ale SECA”, se mai stilupează în comunicatul de presă.

Reuniunile anterioare ale înalţilor oficiali ai celor patru state au mai avut loc la Varna, în marja şedinţei comune a guvernelor român şi bulgar (3 octombrie 2017), la Belgrad (8-9 decembrie 2017) şi la Bucureşti (24 aprilie 2018).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici