De ce taxează bancherii diferit aceeaşi muncă la acordarea unui credit?

Perceperea unui comision procentual din valoarea creditului la acordarea creditului face ca banca să taxeze diferit clienţii în funcţie de suma împrumutată, deşi volumul de muncă nu are nicio legătură cu valoarea finanţării.

17 afișări
Imaginea articolului De ce taxează bancherii diferit aceeaşi muncă la acordarea unui credit?

De ce taxează bancherii diferit aceeaşi muncă la acordarea unui credit? (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Băncile s-au aliniat cerinţelor ordonanţei 50, care prevede perceperea unui singur comision la acordarea creditului - denumit de "analiză dosar" - însă au menţinut formula de calcul, ca procent din suma împrumutată, întrucât reglementările nu vizează şi acest aspect.

"Comisionul de acordare calculat ca procent din suma împrumutată este o practică stabilită în toată lumea. Cu siguranţă că nu e vorba de dimensionarea muncii depuse, ci e o linie de venit pentru bancă", spune Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, cel mai mare broker local de credite.
Spre exemplu, la BCR, cea mai mare bancă locală, comisionul de analiză dosar pentru creditele de consum Divers Extra este de 2,5%, indiferent de sumă, care poate varia între echivalentul a 700 de euro şi 20.000 de euro. Astfel, pentru un credit de 700 de euro banca încasează 17,5 de euro, iar pentru unul de 20.000 de euro, taxa e de 500 de euro. Totuşi, volumul verificărilor derulate şi analiza bonităţii financiare a clientului nu sunt diferite, indiferent de sumă.

Citeşte mai multe despre comisioanele la acordarea creditului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici