Deficit de 0,03% din PIB în luna ianuarie

Bugetul general consolidat a avut după prima lună a acestui an un uşor deficit, de 0,03% din PIB, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina.

32 afișări
Imaginea articolului Deficit de 0,03% din PIB în luna ianuarie

Deficit de 0,03% din PIB în luna ianuarie (Imagine: Mediafax Foto)

"Estimarea preliminară arată un uşor deficit pe prima lună, de 0,03% din PIB. Faţă de anii anteriori am decis să începem mai în forţă cu cheltuieile, să avem o execuţie mai liniară în acest an", a adăugat Gherghina.

Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenită de Guvern cu FMI pentru acest an este de 31,9 miliarde lei, din care cea mai mare parte va fi realizată în ultimul trimestru, în condiţiile unor venituri cumulate de 161,8 miliarde lei şi a unor cheltuieli curente primare de 131,3 miliarde lei.

Potrivit scrisorii suplimentare la acordul stand-by, semnată în luna februarie de autorităţi şi experţii FMI, ţinta de deficit pentru primul trimestru a fost stabilită la 8,25 miliarde lei, la jumătatea anului se va ridica la 15,54 miliarde lei, iar în septembrie va urca la 21,8 miliarde lei.

Dacă se respectă criteriile pe primele nouă luni, în ultimul trimestru Guvernul va avea cel mnai mare spaţiu de manevră, cu un deficit de 10,1 miliarde lei, până la 31,9 miliarde lei.

Bugetul pentru 2010 prevede o ţintă de deficit bugetar de 5,9% din PIB.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Printre criteriile impuse României pentru virarea tranşelor de bani de la instituţiile financiare internaţionale se numără şi îndeplinirea anumitor ţinte pentru deficitul bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici